0 votes
by (886k points)

eerste nederlandse burgemeester van marokkaanse afkomst  ,De eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst is Ahmed Aboutaleb. Hij werd in 2009 burgemeester van Rotterdam, waarmee hij de eerste burgemeester van een grote Europese stad werd met Marokkaanse wortels. Voordat hij burgemeester werd van Rotterdam, was Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. Hij heeft sindsdien meerdere malen zijn ambtstermijn in Rotterdam verlengd en staat bekend om zijn verbindende aanpak en zijn duidelijke houding ten opzichte van integratie en burgerschap.

  eerste nederlandse burgemeester van marokkaanse afkomst


het antwoord:
 

Ahmed Marcouch (Beni-Boughafer (Marokko), 2 mei 1969) is een Nederlands PvdA-politicus en bestuurder van Marokkaanse afkomst. Sinds 1 september 2017 is hij burgemeester van Arnhem. Van 17 juni 2010 tot 23 maart 2017 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.


 

Ahmed Aboutaleb is de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst. Hij werd op 1 januari 2009 geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam.

Aboutaleb werd geboren in Nador, Marokko in 1961. Hij kwam in 1976 naar Nederland als gezinshereniging. Hij studeerde sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was werkzaam als journalist bij de NOS en als wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Centrum voor Immigratie en Etnische Studies (ISESCO).

In de politiek was Aboutaleb actief als wethouder in Rotterdam en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2008 werd hij voorgedragen als burgemeester van Rotterdam. Hij werd unaniem gekozen door de gemeenteraad.

Aboutaleb is een van de meest invloedrijke politici van Marokkaanse afkomst in Nederland. Hij wordt gezien als een voorbeeld voor veel jonge mensen van Marokkaanse afkomst.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Sep 3, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Mar 9 by admin (886k points)
...