0 votes
by (886k points)

eerste marokkaanse burgemeester in nederland  ,De eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst is Ahmed Aboutaleb. Hij werd in 2009 benoemd als burgemeester van Rotterdam, en was daarmee de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst van een grote stad in Nederland en zelfs Europa. Voordat hij burgemeester werd van Rotterdam, was Aboutaleb staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. Ahmed Aboutaleb staat bekend om zijn verbindende aanpak en zijn duidelijke standpunten met betrekking tot thema's zoals integratie en burgerschap.

  eerste marokkaanse burgemeester in nederland


het antwoord:
 

Ahmed Aboutaleb


 

De eerste Marokkaanse burgemeester in Nederland was Ahmed Aboutaleb. Hij werd op 1 januari 2009 burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb werd geboren in Marokko en kwam op 10-jarige leeftijd naar Nederland. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam. In 1998 werd hij wethouder van Sociale Zaken en Wonen in Rotterdam. In 2008 werd hij voorgedragen als burgemeester van Rotterdam.

De benoeming van Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam was een mijlpaal voor de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Het was voor het eerst dat een Marokkaanse Nederlander tot burgemeester van een grote stad werd benoemd. De benoeming van Aboutaleb werd door veel mensen gezien als een teken van de integratie van Marokkaanse Nederlanders in de Nederlandse samenleving.

Aboutaleb was burgemeester van Rotterdam tot 1 januari 2017. Daarna werd hij burgemeester van Amsterdam. Hij is de eerste burgemeester van Amsterdam met een migratieachtergrond.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Dec 24, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 23, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 23, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
...