0 votes
by (886k points)
De Nikkei heikin kabuki 225, ook wel bekend als de Japan 225, is een beursindex van de Tokyo Stock Exchange (TSE).

De Nikkei werd voor het eerst berekend in 1950 (met terugwerkende kracht tot mei 1949) en is de meest gebruikte koers voor Japanse aandelen.

Tegenwoordig wordt de Nikkei dagelijks berekend door de Nihon Keizai Shimbun (Nikkei).

Door de aard van de index kunnen veel winstgevende producten worden gekoppeld aan aandelen in de Nikkei 225, een index die de economische situatie en beweging in Japan weerspiegelt.

De Nikkei is net als de Amerikaanse Dow Jones-index, aangezien het een gewogen index is op basis van prijs, en bestaat uit 225 bedrijven, die worden beschouwd als een van de grootste Japanse bedrijven die eigendom zijn van de publieke sector en behoren tot de industriële sector.

Deze index weerspiegelt dus de gevoelens en opvattingen van beleggers en handelaren over Japanse aandelen.

Geschiedenis van de Nikkei-index

Het heette oorspronkelijk van 1975 tot 1985 de "Nikkei Dow Jones Average Stock Index" en werd opgericht als onderdeel van de wederopbouw van de Japanse industriële sector na de Tweede Wereldoorlog.

De Tokyo Stock Exchange werd opgericht in 1878 en tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot de Japanse regering zich aan bij de Tokyo Stock Exchange door enkele van de toonaangevende bedrijven van die tijd samen te voegen als de eerste stappen om de Japan Stock Exchange (JSE) te vormen.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, eind augustus 1945, sloot de Tokyo Stock Exchange (JSE) in verval.

In mei 1946 werd de Tokyo Stock Exchange heropend onder auspiciën van de New Securities Act.

Nog in de jaren '80 kende de economische cyclus in Japan een snelle groei (50%) dankzij de Japanse yen.

Om een ​​mogelijke economische recessie tegen te gaan, gebruikte de regering fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen.

Aan de andere kant waren de waarde van gronden en de aandelenprijzen in deze periode onderhevig aan schommelingen, en de waarde van deze activa werd geschat op driemaal hun waarde in de periode tussen 1985-1989, wat 60% van de algemene marktwaarde van aandelen vertegenwoordigde. genoteerd op de markt.

Begin 1990 barstte de zeepbel en de eerste impact was op de yen, die in dat jaar een derde van zijn waarde verloor.

Tot 2008 handelde de Nikkei-index onder het niveau van 7000 punten, wat betekent dat hij met 80% is gedaald ten opzichte van de hoogste niveaus die in december 1989 werden opgetekend.

Tussen juni 2012 en juni 2015 slaagde de Nikkei er echter in om weer op te krabbelen, met de hulp van de Bank of Japan en economische steun van de overheid.

Het bleef echter 50% onder het hoogtepunt van 1989.

Indicator componenten

De Nikkei 225-index bestaat uit 225 aandelen die zijn geselecteerd op basis van de prestaties van de beste Japanse blue-chipbedrijven.

Deze componenten kunnen echter worden gewijzigd op basis van de jaarlijkse herziening, en wanneer de beslissing wordt genomen om een ​​specifiek bedrijf uit de index te verwijderen, kan het niet langer worden beschouwd als onderdeel van de index en wordt het vervangen door een nieuw bedrijf, en dit proces wordt "buitengewone vervanging" genoemd.

Gemiddeld eenmaal per jaar, in de maand september, wordt een groep bedrijven geselecteerd op basis van de balans van de sector en de liquiditeit van het bedrijf.

De Nikkei-index omvat 6 sectoren die worden verenigd door de 36 Nikkei-industrieclassificaties.

De vijf grootste bedrijven die de Nikkei 225-index vertegenwoordigen en de kapitalisatie van elk bedrijf in dollars (USD)

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer
De Nikkei is de belangrijkste en populairste index van de Japanse beurs. Het bestaat uit de top 225 toonaangevende bedrijven die worden verhandeld op de Tokyo Stock Exchange, zoals Sony, Canon, Toyota en Nissan.
Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Dec 31, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 31, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 8, 2022 by nono (36.2k points)
0 votes
1 answer
asked Feb 17, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
...