0 votes
by (886k points)

wat mag je niet eten als je zwanger bent

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die uw gezondheid of de gezondheid van uw baby meer kunnen beïnvloeden dan u misschien weet. Ontdek welke voedingsmiddelen u tijdens de zwangerschap moet vermijden.

 

Je wilt natuurlijk het beste voor je baby. Daarom voeg je gesneden fruit toe aan je verrijkte ontbijtgranen, voeg je kikkererwten toe aan je salades en eet je amandelen als tussendoortje. Maar weet u welke voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden? Hier zijn enkele dingen die u kunnen helpen de basisprincipes van voeding tijdens de zwangerschap te begrijpen.

Vermijd zeevruchten met veel kwik

Zeevruchten zijn een geweldige bron van eiwitten en de omega-3-vetzuren die in veel soorten vis worden aangetroffen, kunnen de ontwikkeling van de hersenen en ogen van uw baby helpen bevorderen. Sommige soorten vis, waaronder schaaldieren, bevatten echter kwikniveaus die potentieel gevaarlijk zijn. Zeer hoge niveaus van kwik kunnen de ontwikkeling van het zenuwstelsel van uw kind schaden.

Hoe groter en ouder de vis, hoe meer kwik hij waarschijnlijk bevat. Daarom beveelt de FDA zwangere vrouwen aan om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

zongedroogde tonijn

Koninklijke makreel

marlijn vis

oranje ruwe vis

zwaardvis

Haaien

tijdelijke vis

Dus, wat zijn de veilige typen? Sommige soorten zeevruchten bevatten minder kwik. De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen 2020-2025 bevelen aan dat zwangere vrouwen 224 tot 336 gram (8 tot 12 ounces) - het equivalent van twee tot drie porties - zeevruchten per week eten. U kunt de volgende opties overwegen:

ansjovis

meerval

kabeljauw

Haring

lichte tonijn in blik

Japanse oesters

koolvis

Zalm

sardine

Elftvis

garnaal

tilapia

forel

Maar eet niet meer dan 168 gram witte (witte) tonijn per week.

Vermijd het eten van rauwe, onvoldoende verhitte of besmette zeevruchten

Om schadelijke bacteriën of virussen in zeevruchten te vermijden:

Vermijd gewone, knapperige, rauwe vis. Voorbeelden van rauw of onvoldoende verhit voedsel dat u moet vermijden, zijn sushi, sashimi en savishi, en oesters of sint-jakobsschelpen als ze rauw zijn.

Vermijd het eten van gekoelde rauwe zeevruchten. Voorbeelden zijn zeevruchten met het label Nova Style (gerookt en gezouten met licht zout), Luxe (gerookt en gezouten met zout), kebird (gerookt, gedroogd en gezouten) of jerky (spek). Maar je kunt gerookte zeevruchten eten in tagines of andere gekookte maaltijden. Het is ook veilig om ingeblikte zeevruchten te eten die veilig op kamertemperatuur kunnen worden bewaard.

Begrijp waarschuwingen van lokale autoriteiten over vissen. Als je lokale vis eet, let dan op waarschuwingen van lokale autoriteiten over vissen, vooral als er zorgen zijn over watervervuiling. Als je niet zeker weet of de vis die je hebt gegeten veilig is, eet die week dan geen andere vissen.

Kook zeevruchten goed. Kook de vis tot hij een inwendige temperatuur van 63 °C (145 °F) bereikt. De rijpheid van de vis kan worden vastgesteld wanneer deze in vlokken wordt gescheiden en alle delen ervan ondoorzichtig lijken. Kook garnalen, kreeft en sint-jakobsschelpen tot ze melkwit zijn. Kook mosselen, mosselen en oesters tot hun schelpen opengaan. En zich te ontdoen van iemand die zijn schelp niet heeft geopend.

Ongekookt vlees, gevogelte en eiproducten moeten worden vermeden

Tijdens de zwangerschap neemt het risico op botulisme van een vrouw door voedsel dat besmet is met bacteriën toe. De reactie van het lichaam kan ernstiger zijn in vergelijking met een niet-zwangere vrouw. Zelden treft voedselvergiftiging ook de foetus.

Om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen:

Kook al het vlees en gevogelte grondig voordat u het eet. Gebruik een vleesthermometer om te controleren of het gaar is.

Kook worsten en boterhammen tot ze erg heet zijn - of vermijd ze helemaal. Deze producten kunnen de bron zijn van een zeldzame maar potentieel gevaarlijke ziekte die bekend staat als listeriose.

Vermijd gekoelde vleespuree en vleespasta. Maar het is prima om ingeblikt voedsel te eten dat veilig kan worden bewaard bij kamertemperatuur.

Kook de eieren tot de dooiers en eiwitten stevig zijn. Rauwe eieren kunnen besmet zijn met schadelijke bacteriën. Voedingsmiddelen die rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren bevatten, zoals melk- en eiershakes, rauw koekjesdeeg, verse of zelfgemaakte hollandaisesaus en Caesardressing die wordt gebruikt om salades op smaak te brengen, moeten worden vermeden.

Vermijd ongepasteuriseerd voedsel

Veel magere zuivelproducten - zoals magere melk, mozzarella en kwark - kunnen een gezond onderdeel zijn van uw dieet. Eet echter niets dat ongepasteuriseerde melk bevat, omdat dergelijke producten door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken.

Vermijd zachte kazen zoals brie, feta en blauwe kaas, tenzij duidelijk geëtiketteerd als gepasteuriseerd of gemaakt van gepasteuriseerde melk. Vermijd ook het drinken van ongepasteuriseerde sappen.

Vermijd het eten van ongewassen fruit en groenten

Was alle rauwe groenten en fruit goed om eventuele schadelijke bacteriën kwijt te raken. Vermijd het eten van rauwe spruiten van welke aard dan ook - inclusief luzerne, radijs en bruine bonen - ze kunnen ook ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Zorg ervoor dat de spruiten goed gaar zijn.

Vermijd overmatige cafeïne

Cafeïne kan door de placenta gaan, maar de effecten op uw baby zijn niet duidelijk. Om u veilig te houden, kan uw arts aanbevelen geen cafeïne te gebruiken of de hoeveelheid in uw dieet te verminderen tot minder dan 200 milligram per dag tijdens de zwangerschap.

Voor alle duidelijkheid: een kopje gekookte koffie van 240 ml bevat ongeveer 95 mg cafeïne, terwijl een kopje koffie ongeveer 95 milligram cafeïne bevat.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten als je zwanger bent. Deze voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je baby, omdat ze besmet kunnen zijn met bacteriën, virussen of parasieten.

Voedingsmiddelen die je helemaal niet mag eten:

Rauw vlees en rauwe vis. Rauw vlees en rauwe vis kunnen besmet zijn met listeria, een bacterie die een ernstige infectie kan veroorzaken bij zwangere vrouwen. Listeria kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of een aangeboren aandoening bij de baby.

Rauw ei. Rauw ei kan besmet zijn met salmonella, een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Salmonella kan leiden tot buikpijn, diarree, koorts en braken.

Ruwe kiemgroenten. Rauwe kiemgroenten, zoals taugé, kunnen besmet zijn met listeria.

Zachte kaas van rauwe melk. Zachte kaas van rauwe melk kan besmet zijn met listeria.

Lever. Lever is rijk aan vitamine A, wat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Voedingsmiddelen die je in beperkte mate mag eten:

Leverproducten, zoals leverworst en pate. Leverproducten bevatten veel vitamine A, dus het is belangrijk om ze in beperkte mate te eten.

Vis. Sommige soorten vis, zoals tonijn, makreel en paling, bevatten veel kwik. Kwik kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het is daarom aan te raden om niet meer dan 2 keer per week vis te eten, en dan maximaal 1 keer per week vette vis.

Cafeïne. Cafeïne kan de groei van het ongeboren kind belemmeren. Het is daarom aan te raden om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te drinken. Dit komt overeen met ongeveer 2 kopjes koffie.

Alcohol. Alcohol kan ernstige schade toebrengen aan het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Over het algemeen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten, volkorenproducten en eiwitten binnenkrijgt.
Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Feb 18, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 18, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 19, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 5, 2022 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
asked Nov 5, 2022 by admin (886k points)
...