0 votes
by (886k points)

wat helpt tegen een kater

Een kater voorkomen kan maar op één manier: geen alcohol drinken. Door het drinken van alcohol loop je altijd risico op kater-klachten. Zo zorgt één glas alcohol er al voor dat je slechter slaapt. Wil je toch drinken? Met deze tips maak je de kans op een zware kater kleiner:

  • Drink alleen als je je uitgerust en goed voelt
  • Drink niet te veel. Het advies van de gezondheidsraad is maximaal één standaardglas per dag
  • Drink langzaam; bijvoorbeeld niet meer dan één glas per uur
  • Drink na een glas alcohol steeds een glas water of fris
  • Drink niet te veel verschillende drankjes door elkaar
  • Drink alcohol met zo weinig mogelijk foezelalcoholen; in drank gemaakt van fruit zitten de meeste foezelalcoholen, zoals pruimenbrandewijn.
  • Drink extra water voor je gaat slapen
  • Eet wat voor je gaat slapen om je bloedsuiker te verhogen; iets zouts of iets met veel eiwitten kan helpen
  • Zorg voor genoeg slaap

3 Answers

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Wat kun je doen als je een kater hebt?

Wakker geworden met een kater? Zorg er dan voor dat je lichaam en geest ondersteunt. Dat kan op de volgende manier:

  • Rust goed uit, blijf lang in bed en geef je lichaam de tijd om te herstellen
  • Eet een stevig, gezond ontbijt
  • Drink genoeg water
  • Drink liever geen koffie, die droogt je lichaam verder uit
  • Ga niet in de felle zon, van de warmte kun je hoofdpijn krijgen
  • Zorg na genoeg rust voor wat (rustige) beweging

Heb je veel last van hoofdpijn, buikpijn of maagpijn? Dan kan een paracetamol helpen. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering.

Drink je vaak en heb je geregeld last van een kater? Dan kan je gezondheid flink achteruitgaan. Minder drinken of stoppen met drinken heeft veel voordelen. Je wordt fitter, slaapt beter, bent vrolijker en ziet er beter uit.

0 votes
by (886k points)

Voedingssupplementen en anti-kater middelen

Je kunt veel verschillende middelen kopen die zeggen te helpen bij een kater. Sommige beloven zelfs een kater te voorkomen. Helpen deze middelen echt? Wetenschappers doen hier onderzoek naar. De wetenschappers kijken of bepaald voedsel en voedingssupplementen kunnen helpen bij een kater. Voedingssupplementen zijn producten met een hoge hoeveelheid actieve stoffen. Denk bijvoorbeeld aan vitaminepillen, visolie en mineralen. 

Wetenschappers hebben ontdekt dat er inderdaad stofjes zijn die een effect hebben op de kater. Bijvoorbeeld kan een dieet dat rijk is aan vitamine B3 (niacine) en zink ervoor zorgen dat de alcohol sneller uit het lichaam verdwijnt. Hierdoor duurt de kater minder lang en is minder heftig.1 Het voedingssupplement L-cysteïne kan ervoor zorgen dat misselijkheid, hoofdpijn, angst en stress van de kater minder wordt.2

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen wat wel en wat niet werkt. Dit komt omdat ieder lichaam anders is. Daarnaast werken voedingssupplementen op een andere manier dan wanneer je dezelfde stoffen tijdens het eten binnen krijgt.  

Er zijn veel verschillende anti-kater middelen te koop. De anti-kater middelen zijn erg verschillend en bevatten allemaal andere stoffen. Sommige anti-kater middelen bevatten stoffen die katers lijken te verminderen zoals zink, vitamine B3 en L-cysteïne. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn dat supplementen hetzelfde werken als dezelfde stoffen uit voeding. Voor de meeste anti-kater middelen is weinig bewijs dat ze werken.

Bekijk hieronder het experiment van onze collega en Radar bij het testen van een anti kater middel. 

0 votes
by (886k points)

Voorkomen is beter dan genezen. Het beste middel tegen een kater is dan ook: niet drinken. Wees de BOB en geniet van je fitte ochtend. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, dan kun je je daar makkelijker aan houden. Houd een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. Verder is het belangrijk om een vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra drinken nodig. Er wordt wel gezegd dat je geen koffie zou mogen drinken, omdat je daarvan uitdroogt, maar dat klopt niet. Koffie levert ook vocht.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Nov 20, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Nov 19, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 12, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Feb 4, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Jan 21, 2023 by admin (886k points)
...