De tekst "lorem ipsum" is afkomstig uit een geschrift van de Romeinse filosoof Cicero (106-43 v.Chr.). De exacte passage is te vinden in zijn boek "De Finibus Bonorum et Malorum" ("Over de Grenzen van Goed en Kwaad"), meer bepaald in secties 1.10.32 en 1.10.33.
De tekst die we vandaag kennen als "lorem ipsum" is echter een gewijzigde versie van Cicero's originele tekst. Door de eeuwen heen zijn er woorden toegevoegd, verwijderd en gewijzigd, waardoor de tekst nu ongrammaticaal en onbegrijpelijk Latijn is geworden.
De reden waarom "lorem ipsum" zo populair is geworden als vultekst is omdat het een neutrale tekst is die geen afbreuk doet aan de visuele beoordeling van een lettertype. De tekst bevat een mix van letters, leestekens en spaties die een realistische afspiegeling vormen van wat men in een normale tekst zou tegenkomen.
Dus, de volgende keer dat je "lorem ipsum" ziet, weet je dat het een stukje oud-Romeinse tekst is dat een nieuw leven heeft gekregen als nuttig hulpmiddel voor drukkers en ontwerpers.