0 votes
by (886k points)

De term "rombout" kan verwijzen naar twee verschillende dingen:

  • Een soort libel, ook wel "glazenmaker" genoemd.
  • Een Vlaamse glasschilder uit de 15e eeuw.

De naam "rombout" is afgeleid van het Latijnse woord "Rombo", wat "vierkant" betekent. Dit verwijst naar de vierkante vorm van de vleugels van de libel.

De glazenmaker is een middelgrote libel met een lichaamslengte van ongeveer 5 tot 6 cm. De mannetjes hebben een blauwe of groene achterzijde, met een zwarte streep in het midden. De vrouwtjes zijn bruin of groen, met een zwarte vlek op de buik.

De glazenmaker komt voor in Europa, Aziƫ en Noord-Afrika. Hij leeft in ondiepe, stilstaande of langzaam stromende wateren, zoals vennen, meren en vijvers.

De Vlaamse glasschilder Rombout I Keldermans (ca. 1420-1489) was een van de belangrijkste glasschilders van de 15e eeuw. Hij werkte vooral in Leuven, waar hij onder meer de glasramen voor het Stadhuis van Leuven maakte.

Keldermans was een zeer productief kunstenaar. Hij maakte glasramen voor kerken, kloosters en andere gebouwen in heel Europa. Zijn werk is gekenmerkt door zijn delicate kleuren en fijne details.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Rombout = 1) glazenmaker 2) Insect 3) Libel 4) Paardenbijter 5) Waterjuffer ... Zuidelijke glazenmaker = De zuidelijke glazenmaker (Aeshna affinis) is een ...

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Nov 26, 2023 by admin (886k points)
...