0 votes
by (886k points)

deze oude inhoudsmaat werd in 1820 gelijkgesteld aan 100 liter , In 1820 werd de hectoliter of hL voor het eerst geïntroduceerd als een manier om inhoud nauwkeurig te meten. Hij werd gedefinieerd als het equivalent van 100 liter, of een honderdste van een kubieke meter. De hectoliter werd al snel een belangrijke meeteenheid op het gebied van landbouw, handel en industrie. Hij werd gebruikt om het volume te meten van vloeistoffen, zoals gedistilleerd, wijn en bier, en van droge goederen, zoals granen en andere bulkgoederen. De hectoliter werd door veel landen in de wereld overgenomen, en wordt nog steeds gebruikt als een manier om inhoud nauwkeurig te meten.

Met de technologische vooruitgang is het gebruik van de hectoliter minder gebruikelijk geworden; veel landen geven nu de voorkeur aan het metrieke stelsel en het gebruik van liters. De hectoliter blijft echter een belangrijke historische inhoudsmaat, en een interessant onderdeel van onze meetgeschiedenis. In deze blogpost blikken we terug op de invoering van de hectoliter

1. Definitie van een furlong

In 1820 werd een furlong gedefinieerd als een oude inhoudsmaat, gelijk aan 100 liter. Een furlong was een oude lengtemaat, en is afgeleid van de Oudengelse woorden 'furh' en 'lang', die groeven en lang betekenen. Het werd voornamelijk gebruikt om landoppervlak te meten en was gelijk aan veertig roeden of tien kettingen, of een achtste van een mijl. De furlong werd meestal gebruikt om afstanden te meten op het platteland of bij het meten van de oppervlakte van een groot veld.

2. Geschiedenis van de furlong

De furlong, een oude lengtemaat, heeft een lange en roemruchte geschiedenis. Hij gaat oorspronkelijk terug tot de Saksen en werd gebruikt om zowel land als afstand te meten. Het woord "furlong" is afgeleid van de Saksische woorden "furh" en "lang", die "groef lang" betekenen, verwijzend naar de lengte van een enkele groef in een geploegd veld. In 1820 werd deze oude lengtemaat gelijkgesteld aan 100 liter, waardoor hij gelijk was aan ongeveer 201,168 meter. Dit maakte hem nuttig voor het meten van de oppervlakte van land of de afstand afgelegd door een paard of ander viervoeter. Het werd ook gebruikt in de paardenrennen, waar het verwijst naar een afstand van 8 furlongs, of 1.609 meter. De furlong wordt nog steeds gebruikt, hoewel hij grotendeels is vervangen door het metrieke stelsel.

3. Gebruik van de furlong vandaag de dag

De furlong wordt nog steeds op sommige plaatsen gebruikt, vooral bij het meten van langere afstanden bij paardenraces. Het is het equivalent van 1/8 van een mijl, en wordt meestal gebruikt om de lengte van een paardenrace te meten. De furlong wordt ook vaak gebruikt in de landmeetkunde, en wordt vaak gebruikt om de afstand aan te geven in bepaalde landbouwcontexten. In sommige gevallen wordt de furlong ook gebruikt om de lengte van hoogspanningsleidingen aan te geven. Hoewel de furlong langzaam minder gangbaar wordt, wordt hij in sommige contexten nog steeds actief gebruikt, wat zijn blijvende nut bewijst.

Concluderend kan de oude inhoudsmaat een onschatbare bron zijn voor iedereen die de geschiedenis van meetsystemen wil begrijpen. Het is ook een nuttig hulpmiddel voor iedereen die de huidige metingen en normen wil vergelijken met wat ze in 1820 waren. Door de geschiedenis van metingen te begrijpen, kan het ons helpen de vooruitgang op dit gebied verder te waarderen, en hoe ons huidige begrip van metingen en normen tot stand is gekomen.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

deze oude inhoudsmaat werd in 1820 gelijkgesteld aan 100 liter

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
asked Dec 11, 2022 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
asked Dec 11, 2022 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
asked Dec 11, 2022 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
asked Dec 11, 2022 by admin (886k points)
...