0 votes
by (886k points)

hoe dik moet het ijs zijn om te schaatsen “Voor een ijsbaan geldt een dikte van 8 centimeter. Soms openen we de baan bij 6 of 7 centimeter, maar normaal gesproken doen we dat alleen bij aanstaande dooi, zodat mensen toch nog even schaatsplezier hebben. Bij onze eigen Rond de Wiedentocht geldt 12 centimeter. Voor de Overijsselse Merentocht is 15 centimeter de norm. Logisch ook: we verwachten zeker vijftienduizend deelnemers en het ijs moet die massa wel dragen.” De Overijsselse Merentocht is 200 kilometer lang: hoe hou je over zo’n lengte de ijsdikte in de gaten? “Veertien ijsclubs werken samen bij deze tocht. Die hebben allemaal een ijsmeester. Tijdens vorstperiodes houden ze mij dagelijks op de hoogte van de ijsdiktes in hun gebied. Vergelijk dat maar met de rayonhoofden van de Elfstedentocht.”

“Bij perfecte omstandigheden en mooie, droge lucht krijg je zo’n mooie zwarte kleur. ‘Gezond ijs’, zeggen we dan''

Hoe bevorder je ijsgroei?

“Vooral door het snel wegvegen van sneeuw. Verder ben je grotendeels afhankelijk van het weer en de natuur. Sneeuw en harde wind zijn vaak spelbrekers. Met name op de grote meren waait ijs snel open door de wind. Ik heb wel eens ijs van tien centimeter gemeten, waarin een paar uur later toch wakken ontstonden. Verder moet de wind uit het noordoosten komen: die brengt dan kou mee uit Scandinavië en Rusland. Ook belangrijk: mensen moeten eerst van het ijs blijven. Ik weet als geen ander hoe het schaatsen trekt, maar je maakt veel kapot voor een langere periode.”

1 Answer

0 votes
by (886k points)

Wanneer is natuurijs betrouwbaar? “Voor een ijsbaan geldt een dikte van 8 centimeter. Soms openen we de baan bij 6 of 7 centimeter, maar normaal gesproken doen we dat alleen bij aanstaande dooi, zodat mensen toch nog even schaatsplezier hebben. Bij onze eigen Rond de Wiedentocht geldt 12 centimeter.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Dec 17, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 17, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Feb 4, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 31, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
...