0 votes
by (886k points)

hoe ontstaat schurft Schurft is een jeukende uitslag die wordt veroorzaakt door een kleine gravende mijt genaamd Sarcoptosum. Intense jeuk treedt op in het gebied waar de mijt zich nestelt. De drang om te krabben kan sterk zijn tijdens de nachtelijke uren.

Schurft is besmettelijk en kan zich snel verspreiden door nauw contact met familieleden, in kinderopvanggroepen of in klaslokalen, verpleeghuizen of gevangenissen. Omdat schurft zich gemakkelijk verspreidt, raden artsen vaak aan om alle gezinsleden of iedereen die nauw contact heeft met de patiënt te behandelen.

Schurft kan gemakkelijk worden behandeld. Huidcrèmes of -tabletten doden de mijt die schurft en zijn eitjes veroorzaakt. Maar de jeuk stopt mogelijk enkele weken na de behandeling niet volledig.

 

symptomen

Symptomen van schurft zijn onder meer:

Jeuk, vaak ernstig en erger 's nachts

Golvende paden bestaande uit kleine blaren of bultjes op de huid

Schurft verschijnt meestal in huidplooien. Maar het kan veel delen van het lichaam aantasten. Schurft treft meestal volwassenen en oudere kinderen op de volgende gebieden:

tussen de vingers en tenen

in de oksels

rond de taille

de binnenkant van de polsen;

De binnenbestemming van de ellebogen

voetzolen

Op de borst

rond de tepels

rond de navel

rond de geslachtsorganen

in het dijgebied

op de billen

Gemeenschappelijke plaatsen voor schurft bij zuigelingen en jonge kinderen zijn:

vingers

gezicht, hoofdhuid en nek

Palmen

voetzolen

Als u schurft heeft gehad, kunnen de symptomen binnen een paar dagen na blootstelling beginnen. Als u nog nooit schurft heeft gehad, kan het tot zes weken duren voordat de symptomen verschijnen. Houd er rekening mee dat u nog steeds schurft kunt overdragen, zelfs als u nog geen symptomen heeft.

Wanneer ga je naar de dokter?

Raadpleeg een arts als u symptomen van schurft krijgt.

Veel ziekten, zoals dermatitis of eczeem, kunnen ook jeuk en kleine blauwe plekken op de huid veroorzaken. En de arts kan de exacte oorzaak van uw symptomen onthullen, zodat u de juiste behandeling kunt krijgen. Vrij verkrijgbare antihistaminica of zalven kunnen de jeuk verlichten. Maar het zal de mijten of hun eieren niet doden.

 

de redenen

De microscopisch kleine achtpotige mijt veroorzaakt schurft. Vrouwelijke mijten graven zich net onder de huid in; Om een ​​tunnel te maken om eieren in te leggen.

De eieren komen dan uit en de mijtenlarven migreren naar het oppervlak van de huid, waar ze volwassen worden. Deze mijt kan zich verspreiden naar andere delen van de huid van de geïnfecteerde persoon of naar de huid van andere mensen. Jeuk is het gevolg van een allergische reactie van het lichaam op de mijt, zijn eieren en uitwerpselen.

Het is mogelijk dat de mijt zich verspreidt als gevolg van nauw contact met een persoon met schurft, en in zeldzame gevallen door het delen van kleding of beddengoed.

Huisdieren verspreiden schurft niet naar mensen. De mijt die schurft bij dieren veroorzaakt, leeft niet en plant zich niet voort op de menselijke huid.

Direct contact met een met schurft besmet dier kan echter een lichte jeuk veroorzaken als de mijt onder de huid komt. Opgemerkt moet worden dat de mijt binnen enkele dagen sterft. Er is dus geen behandeling nodig.

complicaties

Intense jeuk kan de huid doen barsten en mogelijk infecties veroorzaken zoals impetigo, een infectie van het huidoppervlak, vaak veroorzaakt door kokken (stafylokokken) of soms streptokokken (Streptococcus) bacteriën.

Een meer ernstige vorm van schurft, korstige schurft genaamd, kan ook sommige mensen treffen, waaronder:

jonge kinderen

Mensen met groeistoornissen

Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met hiv of lymfoom, of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan

Ernstig zieke mensen, zoals patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen

Senioren die in verpleeghuizen wonen

Er verschijnen schubben en schubben op de huid.Het treft grote delen van het lichaam.Het is zeer besmettelijk en kan moeilijk te behandelen zijn. Het moet snel worden behandeld met voorgeschreven pillen en huidcrèmes.

Het lichaam van een persoon met schurft bevat meestal 10 of 15 mijten. Wat betreft de persoon met schurft, zijn lichaam kan miljoenen mijten bevatten. Het kan echter niet gepaard gaan met jeuk of jeuk kan mild zijn.

bescherming

Om herhaling van schurftinfectie te voorkomen en om te voorkomen dat de mijten worden doorgegeven aan andere mensen, volgt u deze stappen:

Was alle kleding en beddengoed. De hitte doodt de mijten en hun eitjes. Gebruik warm zeepsop om alle kleding, handdoeken en beddengoed te wassen die u de afgelopen drie dagen hebt gebruikt voordat u met de behandeling begint. En droog het op hoog vuur. Stomerij artikelen die thuis niet gewassen kunnen worden.

Voorkom vraatzuchtige mijten. Doe de spullen die je niet kunt wassen in luchtdichte plastic zakken en laat ze een week op een afgelegen plek staan, zoals een garage. Waar de motten na een paar dagen zonder voedsel dood gaan.

Schoonmaken en stofzuigen. Het is een goed idee om uw huis schoon te maken om de verspreiding van schurftinfectie te voorkomen. Dit geldt vooral voor mensen met korstschurft. Stofzuig meubels, tapijten en vloeren om schubben te verwijderen die schurft veroorzakende mijten kunnen bevatten.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Oct 15, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Mar 18, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Feb 25 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 25, 2022 by admin (886k points)
...