0 votes
by (886k points)

waarom dragen voetballers een masker

Rawda JC-voetballer Farshad Noor speelde zondag 27 september tegen FC Twente met een radioactief masker van het Katharina Kanker Instituut. Foto: PROSHOTS / Roda JC Kerkrade

Depay en Manulif

Het Catharina Kanker Instituut werkt dagelijks met deze technologie en de expertise in de oncologie komt steeds meer van pas in de voetbalwereld. Pereiro en oud-PSV Eindhovenaars Memphis Depay en Stanislav Manulev gingen Nour voor, net als Yunus Yacoub uit Qatar, die afgelopen zomer zijn neus brak tijdens een trainingskamp in Mierlo. Deze techniek is ook al vele malen gebruikt in hockey. Tophockeyers Marcel Balckstein en Tess Martin spelen al een tijdje met dit masker.

Katrina Cancer Institute is gespecialiseerd in het maken van elektronenmaskers. Dit gebeurt elk jaar bij meer dan 30 patiënten, van wie de meesten worden behandeld voor huidkanker. Daarnaast maakt het ziekenhuis jaarlijks 500 maskers voor patiënten die bestraald worden voor tumoren in het hoofd-halsgebied. De maskers kunnen op de behandeltafel worden geklikt, zodat de patiënt bij elke bestraling in exact dezelfde positie ligt en dus op exact dezelfde plaats bestraald kan worden.

De patiënt staat voorop

"Het is mooi dat deze techniek ook in de topsport kan worden toegepast", zegt Felix de Beer, matrijstechnicus in het Katharina Ziekenhuis. "Patiënten met kanker zijn voor ons natuurlijk het belangrijkst en zij komen altijd op de eerste plaats. Maar als onze agenda ons toelaat een voetballer of andere sporter te helpen, doen we dat graag."

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
2 answers
asked Dec 17, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 17, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Nov 26, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 9, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Jan 29, 2023 by admin (886k points)
...