0 votes
by (886k points)

In 1949 werden er twee Duitse plaatsen bij Nederland gevoegd:

  • Elten: Dit kleine dorpje in de buurt van Zevenaar werd, na een lange discussie, op 23 april 1949 geannexeerd door Nederland. De annexatie was om praktische redenen, zoals het stroom- en watervoorziening, en om economische voordelen te behalen. Echter, op 28 augustus 1963 werd Elten, na een referendum onder de inwoners, weer teruggegeven aan Duitsland.

  • Selfkant: Dit gebied, net over de grens bij Sittard, was al langere tijd een twistpunt tussen Nederland en Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd Selfkant, net zoals Elten, op 23 april 1949 bij Nederland gevoegd. In tegenstelling tot Elten, bleef Selfkant 14 jaar lang Nederlands. Op 1 januari 1963 werd Selfkant, na protesten van de lokale bevolking, weer teruggegeven aan Duitsland.

Naast Elten en Selfkant, waren er in 1949 ook plannen om andere Duitse gebieden te annexeren, zoals delen van Grafschaft Bentheim en zelfs steden als Kleef en Aken. Echter, deze plannen werden uiteindelijk niet doorgevoerd.

De annexatie van Elten en Selfkant was een complexe en controversiƫle gebeurtenis met zowel voor- als nadelen. Het is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Nederlands-Duitse betrekkingen.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
0 votes
5 answers
...