0 votes
by (886k points)

De Griekse godin die vooral door barende vrouwen werd aangeroepen is Eileithyia.

Eileithyia was de godin van de bevalling, kraamzorg en pasgeborenen. Ze was de dochter van Zeus en Hera, en werd vaak afgebeeld met een baby in haar armen of met een fakkel, symbool van nieuw leven. Barende vrouwen riepen haar aan om hulp en bescherming tijdens de bevalling.

HECATE

Eileithyia had tempels in heel Griekenland, en er werden haar ter ere festivals georganiseerd. In Athene was er een jaarlijks festival genaamd de Eileithyiaia, waar vrouwen offers brachten en baden aan de godin.

Andere godinnen die ook werden aangeroepen door barende vrouwen waren Artemis, de godin van de jacht en maagdelijkheid, en Hekate, de godin van de tovenarij en kruispunten.

Echter, Eileithyia was de godin die het meest specifiek geassocieerd werd met bevalling en kraamzorg, en ze was degene die door barende vrouwen het meest werd aangeroepen.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Vandaar dat ze dikwijls met Artemis werd aangeroepen en dat de afzonderlijke godin Eileithyia, die in latere tijd in het bijzonder de barende vrouwen tot hulp was, even goed een deel van haar wezen voorstelde, als van dat van Artemis.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
asked Mar 2 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
asked Jan 15, 2023 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
...