0 votes
by (886k points)

Er zijn in Drenthe twee bekende radiotelescopen:

De Dwingeloo Radiotelescoop is een radiotelescoop met een enkele schotel met een diameter van 25 meter. De telescoop staat in de buurt van het Drentse dorp Dwingeloo, aan de rand van de Dwingeloosche Heide in het Nationaal Park Dwingelderveld.

De Dwingeloo Radiotelescoop werd in 1954 gebouwd door Werkspoor en Philips in samenwerking met diverse Nederlandse universiteiten. De telescoop was destijds de grootste ter wereld en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de radioastronomie.

LOFAR (Low-Frequency Array ofwel 'lage-frequentie telescoop') is een radiotelescoop die samengesteld is uit duizenden radioantennes. Het centrale punt bevindt zich op een terp tussen de Drentse plaatsen Exloo en Buinen en staat in verbinding met radioantennes in zeven andere Europese landen.

LOFAR werd in 2009-2010 gebouwd en in gebruik genomen door stichting ASTRON te Dwingeloo, een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De officiële opening door koningin Beatrix vond plaats op 12 juni 2010.

LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld voor lage frequenties en heeft een veel groter gezichtsveld dan de Dwingeloo Radiotelescoop. LOFAR wordt gebruikt om een ​​grote verscheidenheid aan astronomische objecten te bestuderen, waaronder sterren, sterrenstelsels en zwarte gaten.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
asked Dec 3, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 2, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
...