0 votes
by (886k points)

bijnaam zwollenaren ,De bijnaam van de inwoners van Zwolle is Blauwvingers. Deze bijnaam is ontstaan in de Middeleeuwen, toen de Zwollenaren meineed pleegden tegen de Hertog van Gelre. De Hertog was woedend en liet de Zwollenaren hun rechterhand afhakken. De bloedende handen gaven de Zwollenaren de bijnaam "Blauwvingers".

Tegenwoordig beschouwen de Zwollenaren de bijnaam als een geuzennaam. Ze zijn trots op hun stad en hun geschiedenis. De bijnaam wordt dan ook vaak gebruikt in een positieve context, bijvoorbeeld in de naam van de jaarlijkse Blauwvingerdagen, een grote braderie in Zwolle.

Naast "Blauwvingers" hebben de Zwollenaren ook andere bijnamen, zoals Brijbekken en Straoters. Deze bijnamen zijn minder vaak gebruikt en hebben een negatievere betekenis.

Brijbekken verwijst naar de vermeende corruptie van de Zwollenaren.

Straoters verwijst naar de vermeende luiheid van de Zwollenaren.

bijnaam zwollenaren ,De bijnaam voor inwoners van Zwolle, Nederland, is "Blauwvingers". Deze bijnaam heeft een historische oorsprong. Het verhaal gaat dat tijdens een bouwproject aan de Sint-Michaëlskerk in de 15e eeuw, de inwoners van Zwolle probeerden om zo zuinig mogelijk te zijn bij het inkopen van verf voor de kerk. Hierdoor gebruikten ze blauwe verf om de buitenkant van de kerk te schilderen, waardoor hun handen blauw werden (vandaar de naam "Blauwvingers"). Deze bijnaam is sindsdien aan de inwoners van Zwolle blijven kleven. Het is belangrijk op te merken dat deze bijnaam met trots wordt gedragen door de inwoners van de stad en deel uitmaakt van de lokale cultuur en identiteit.

In de Middeleeuwen maakten de steden Zwolle en Kampen elkaar het leven zo moeilijk mogelijk. De Zwollenaren hadden een bijnaam voor de Kampenaren: Kampersteuren. De scheldnaam voor de Zwollenaren was 'Blauwvinger' omdat zij meineed gepleegd hadden ten opzichte van de Hertog van Gelre.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

De bijnaam van Zwollenaren – blauwvingers – komt volgens isgeschiedenis.nl namelijk voort uit een regelrechte handelsoorlog tussen Zwolle en Kampen in de veertiende en vijftiende eeuw. Deze steden waren toen onderworpen aan de bisschop van Utrecht en wilden allebei graag handelsprivileges verwerven.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Nov 5, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Nov 4, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Mar 23 by admin (886k points)
...