0 votes
by (886k points)

wat is de bijnaam voor zwollenaren vanwege hun veronderstelde inhaligheid,De bijnaam voor Zwollenaren vanwege hun veronderstelde inhaligheid is Brijbekken. Deze bijnaam is afkomstig uit de Middeleeuwen, toen de Zwollenaren bekend stonden om hun sluwheid en listigheid. Ze zouden vaak proberen om stiekem geld of goederen te verkrijgen, waardoor ze de bijnaam Brijbekken kregen.

De bijnaam Brijbekken wordt tegenwoordig niet meer als een scheldnaam gebruikt, maar wordt door Zwollenaren zelf ook gebruikt als geuzennaam.

Naast Brijbekken worden Zwollenaren ook wel Blauwvingers en Straoters genoemd. Blauwvingers omdat ze in de Middeleeuwen meineed zouden hebben gepleegd ten opzichte van de Hertog van Gelre. Als straf moesten ze een boete betalen in de vorm van zilver. Het zilver werd in hun handen gesmolten, waardoor hun vingers blauw zouden zijn geworden. Straoters omdat ze in de 17e eeuw een belangrijke rol speelden in de textielindustrie en veel wol over de stad heen strooiden.

wat is de bijnaam voor zwollenaren vanwege hun veronderstelde inhaligheid ,De bijnaam "Blauwvingers" voor inwoners van Zwolle heeft historische wortels en wordt over het algemeen niet geassocieerd met inhaligheid. Het verhaal achter de bijnaam heeft te maken met het verdedigen van de stad Zwolle tegen belegeringen in de 15e eeuw, waarbij de kanonnen die door de verdedigers werden gebruikt, blauwe kringen op hun vingers achterlieten. Deze kringen leidden tot de bijnaam "Blauwvingers" voor de inwoners van Zwolle. De bijnaam heeft geen directe relatie met inhaligheid. Het is belangrijk op te merken dat bijnamen soms meerdere verklaringen kunnen hebben en historische context kan variƫren.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Nov 4, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Nov 5, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 4, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Mar 2 by admin (886k points)
...