0 votes
by (886k points)

Hoe heet het verdrag van de hoekse en Kabeljauwse twisten? ,Het verdrag van de Hoekse en Kabeljauwse twisten heet de Hoekse verbondsakte. Deze akte werd op 5 september 1350 in Geertruidenberg getekend door Willem van Duvenvoorde, Jan II van Polanen en Dirk III van Brederode. Dezelfde avond nog werd dit verbond gesteund en bezegeld door Margaretha van Beieren, die op dat moment nog steeds de landsvrouw van Holland, Zeeland en Henegouwen was.

De Hoekse verbondsakte was een reactie op het Kabeljauwse verbond, dat enkele maanden eerder was gesloten door Willem V van Holland. Het Kabeljauwse verbond was een verbond van de stedelijke adel die Willem V steunde in zijn strijd om de macht in Holland en Zeeland te krijgen. De Hoekse verbondsakte was een verbond van de plattelandsadel die Margaretha van Beieren steunde in haar strijd om de macht te behouden.

De Hoekse en Kabeljauwse twisten waren een periode van 57 jaar van onrust en oorlog in Holland en Zeeland. De twisten gingen over de macht in deze graafschappen en over de vraag wie de rechtmatige graaf was. De twisten werden uiteindelijk beëindigd in 1492 met de Vrede van Delft.

Hoe heet het verdrag van de hoekse en Kabeljauwse twisten? ,Gedurende de Hoekse en Kabeljauwse twisten, die plaatsvonden in de graafschappen Holland en Zeeland in de 14e en 15e eeuw, zijn er verschillende verdragen en vredesakkoorden gesloten. Het is dus niet helemaal duidelijk naar welk specifiek verdrag je vraagt. Een paar voorbeelden van verdragen en akkoorden uit die tijd zijn:

  • Verdrag van Delft (1428): Dit verdrag markeerde het einde van een fase van de twisten, waarbij Jacoba van Beieren haar aanspraken op de titel van Gravin van Holland overdroeg aan Filips de Goede, maar wel enkele titels en privileges behield.

  • Zoen van Delft (1650): Hoewel de naam suggereert dat het gerelateerd is aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten, vond dit verdrag plaats in een andere context, namelijk tijdens de Eerste Stadhouderloze Tijdperk in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Er waren nog andere verdragen en akkoorden tijdens deze periode die bedoeld waren om de vijandelijkheden tussen de rivaliserende facties te sussen, maar het conflict ging desondanks gedurende vele jaren door. Als je naar een specifiek verdrag vraagt, zou je je vraag wat kunnen specificeren, zodat ik je wellicht beter van dienst kan zijn!

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
...