0 votes
by (886k points)

in het water geplaatste paal om schepen aan vast te leggen  ,Een in het water geplaatste paal om schepen aan vast te leggen wordt een meerpaal of dukdalf genoemd. Deze palen zijn stevig verankerd in de bodem en zijn bedoeld om schepen en boten een veilige plek te bieden om aan te meren. Door touwen of kabels van het schip om de meerpaal of dukdalf te bevestigen, kan het schip veilig aan de kade of steiger blijven liggen zonder weg te drijven.

  in het water geplaatste paal om schepen aan vast te leggen


het antwoord:
 

meerpaal 


 

Een in het water geplaatste paal om schepen aan vast te leggen wordt een meerpaal, steigerpaal of aanlegsteiger genoemd. Meerpalen worden vaak gebruikt in havens en aan jachthavens om schepen aan vast te leggen. Ze kunnen ook worden gebruikt in andere wateren, zoals rivieren en meren, om schepen aan te leggen.

Meerpalen zijn meestal gemaakt van hout, beton of metaal. Ze zijn meestal voorzien van een oog of een lus waaraan de scheepstouwtjes kunnen worden bevestigd. Meerpalen kunnen ook voorzien zijn van een platform of trapje om het aanleggen gemakkelijker te maken.

Hier zijn enkele soorten meerpalen:

  • Houten meerpalen zijn de meest traditionele vorm van meerpalen. Ze zijn meestal gemaakt van eiken, teak of andere hardhoutsoorten. Houten meerpalen zijn duurzaam en kunnen lang meegaan, maar ze moeten regelmatig worden geschilderd of gebeitst om te beschermen tegen weersinvloeden.
  • Beton meerpalen zijn sterk en duurzaam. Ze kunnen worden gemaakt van geprefabriceerde elementen of ter plaatse worden gegoten. Beton meerpalen zijn relatief onderhoudsarm, maar ze kunnen zwaar en moeilijk te installeren zijn.
  • Metalen meerpalen zijn sterk en duurzaam. Ze kunnen worden gemaakt van staal, aluminium of roestvrij staal. Metalen meerpalen zijn relatief licht en gemakkelijk te installeren, maar ze kunnen gevoelig zijn voor corrosie.

Meerpalen zijn een belangrijk onderdeel van de maritieme infrastructuur. Ze helpen om schepen veilig en betrouwbaar te kunnen aanleggen.

 

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Sep 16, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
...