0 votes
by (886k points)

Waar staan de symbolen Bijbel, passer en winkelhaak voor? (12).De symbolen van de bijbel, passer en winkelhaak zijn belangrijke iconen in de Vrijmetselarij, een internationale broederschap die streeft naar morele en spirituele verlichting van haar leden.

  1. De Bijbel: In de context van de Vrijmetselarij staat de Bijbel symbool voor de Heilige Wetten en wordt vaak het 'Volume van de Heilige Wet' genoemd. Het symboliseert goddelijke openbaring en spirituele waarheid. Het is belangrijk om te vermelden dat hoewel de Bijbel vaak wordt gebruikt, de specifieke "Heilige Boek" kan variëren afhankelijk van de religieuze overtuigingen van de leden van een specifieke loge.

  2. De Passer: Dit symbool wordt vaak afgebeeld samen met de winkelhaak en vertegenwoordigt de spirituele (esoterische) aspecten van de Vrijmetselarij. Meer specifiek staat het voor de grenzen die een persoon zichzelf stelt om in harmonie met de samenleving en het universum te leven.

  3. De Winkelhaak: Dit symbool staat voor de materiële (exoterische) aspecten van het leven. Het symboliseert integriteit, eerlijkheid en moraliteit. Het herinnert vrijmetselaars eraan om 'vierkant te handelen' met alle mensen, wat betekent dat ze eerlijk en ethisch moeten handelen.

Samen symboliseren de passer en de winkelhaak de samensmelting van hemel en aarde, geest en materie, en de noodzaak voor een evenwichtige ontwikkeling van zowel spirituele als seculiere waarden.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer
Bijbel, passer en winkelhaak worden de drie Grote Lichten van de vrijmetselarij genoemd.
Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
asked Oct 7, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 31, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
asked Jun 3, 2023 by admin (886k points)
...