0 votes
by (886k points)

"Koningin Fabiola's opleiding: Een overzicht"

Koningin Fabiola volgde een aantal opleidingen in België en Spanje. Ze behaalde haar degree in de studie van de geschiedenis, aanbidding en kerkgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Fabiola voltooide ook studies in sociale wetenschappen, waaronder een doctoraat in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Louvain. In 1964 behaalde ze een titel in de muziekwetenschap aan de Universiteit van Madrid.

Na haar opleiding als verpleegster werkte zij in een ziekenhuis in Madrid. Koningin Fabiola spreekt naast haar moedertaal Spaans ook vlot Nederlands, Frans, Engels, Duits en Italiaans.

 Koningin Fabiola's opleiding: Een overzicht

Koningin Fabiola ontving een katholieke opleiding in België. Op 18-jarige leeftijd ging ze naar de Universiteit van München, waar ze psychologie studeerde. Daarnaast nam ze ook lessen aan de Escuela Superior de Comercio Carlos III in Madrid, Spanje. In 1964 behaalde ze haar licentiaat in de psychologie aan de Universiteit van Lovaina. Koningin Fabiola is sinds 2001 lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

 Haar vroege leven en carrière

In het eerste deel van de 20ste eeuw, toen België nog een koninkrijk was, kregen koninklijke kinderen een strenge, klassieke opleiding. Ook koningin Fabiola kreeg een klassieke opleiding. Ze werd geboren als dochter van een Spaanse edelman, in een kasteel in Madrid. Fabiola was een intelligente en werkzame studente en ze voltooide haar studies aan de koninklijke universiteit van Madrid met een graad in de klassieke literatuur. Fabiola's eerste baan was als docent classical literatuur aan een kostschool voor jonge vrouwen in Madrid. Ze was een geweldige docent en werd snel geliefd bij haar studenten. Na een paar jaar besloot Fabiola om naar Madrid te verhuizen, waar ze werkte als docent aan een kunstacademie. Dit was een moeilijke tijd voor Fabiola, want ze moest veel harder werken dan ze gewend was. Maar ze vond snel haar draai en werd een van de beste docenten aan de academie. In de jaren 1950 ontmoette Fabiola koning Boudewijn van België, toen hij op een officiële bezoek was aan Madrid. De twee werden verliefd en in 1958 trouwden ze. Kort daarna werd Boudewijn koning van België en Fabiola werd koningin. Als koningin had Fabiola een druk schema, maar ze vond altijd tijd om zich bezig te houden met liefdadigheidswerk. Ze was erg betrokken bij het werk van het Rode Kruis en andere hulporganisaties. Fabiola was ook een gepassioneerde kunstliefhebber en steunde veel jonge kunstenaars. In de jaren 1980 nam Fabiola minder werk aan, om meer tijd te kunnen doorbrengen met haar gezin. Haar man overleed in 1993, en Fabiola ging weer volledig aan het werk. Ze bleef actief in het liefdadigheidswerk en bleef

 Haar koninklijke huwelijk

  Koningin Fabiola was maar liefst drieënvijftig jaar oud toen ze in 1996 trouwde met koning Albert II. Het was een bijzondere bruiloft, waar veel internationale gasten aanwezig waren. Koningin Fabiola zelf zag er prachtig uit in haar witte bruidsjurk. Het huwelijk vond plaats in het koninklijk paleis in Brussel en werd uitgezonden op tv. Tijdens de ceremonie zongen verschillende Belgische en internationale sterren, waaronder Django Reinhardt. Ook werd er een militair defilé gehouden. Na het huwelijk gingen koningin Fabiola en koning Albert II op huwelijksreis naar Canada. Tijdens deze reis maakten ze ook een bezoek aan de Verenigde Staten. In 1998 kregen ze een dochter, prinses Elisabeth.

 Haar keizerlijke erfenis

Koningin Fabiola behaalde haar diploma van licentiaat in de rechten aan de Universiteit van Luik. Nadien volgde ze nog enkele bijkomende studies, onder andere aan de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Op 8 november 1967 werd ze verscheidene weken in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige longziekte. Haar man koning Boudewijn bezocht haar dagelijks. Koningin Fabiola herstelde en kon op 6 december 1967 naar huis. Vanaf dan ging het iets beter met haar gezondheid en kon ze zich weer volledig richten op haar werkzaamheden. Koningin Fabiola had altijd een grote interesse in kunst en cultuur. Ze was onder meer lid van het Belgisch Instituut van Registered Landscape Architects (BIRLA). In 1968 werd ze benoemd tot ere-doctor in de sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1971 kreeg ze dan het eredoctoraat in de wetenschappen aan de Universiteit van Luik. Op 17 oktober 1972 werd ze tot doctor honoris causa aangesteld aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1973 besliste koningin Fabiola om zich volledig te wijden aan de liefdadigheid. Ze was dan ook een fervent pleitbezorger van sociale projecten en deed er alles aan om geld in te zamelen voor de allerarmsten. Haar inzet werd dan ook meermaals erkend, zo kreeg ze in 1974 de Anno Domini-prijs van de Paus en in 1981 de Medaille van de Menslievendheid van de Koninklijke Maatschappij van Dienst aan de Mensheid. Na het overlijden van koning Boudewijn in 1993 veranderde er veel in het leven van koningin Fabiola. Ze nam nog maar zelden deel aan officiële aangelegenheden en ging veel minder naar het buitenland. Ze bracht dan ook steeds meer tijd door in het Paleis van Laeken of

 Haar dood en nalatenschap

Fabiola overleed in 2014, op 92-jarige leeftijd. Ze was getrouwd met koning Boudewijn van België, die in 1993 overleed. Bij haar dood liet ze een erfenis van 27 miljoen euro na. Dit geld ging naar een fonds dat ze samen met haar man hadden opgericht, het Fonds Koningin Fabiola voor het Gehandicapte Kind. Dit fonds zorgt ervoor dat gehandicapte kinderen in België toegang hebben tot onderwijs, zorg en ondersteuning. Ook liet ze geld na aan andere goede doelen, waaronder het Rode Kruis en Unicef. Fabiola's dood was een enorme schok voor de Belgische bevolking. Duizenden mensen kwamen naar het Paleis om haar te eren en te rouwen. Ze werd opgebaard in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, waar duizenden mensen afscheid van haar namen. Op 4 december 2014 vond haar uitgebreide staatsbegrafenis plaats, waarbij koning Filip en koningin Mathilde aanwezig waren. Ze werd begraven op het koninklijk kerkhof in Laeken. Haar dood maakte duidelijk hoe veel ze voor haar land betekende. Ze was een geliefde koningin die dankzij haar werk voor het goede doel een onuitwisbare indruk achterliet op het Belgische volk.

Koningin Fabiola volgde een aantal verschillende opleidingen, waaronder de prestigieuze Universiteit van Leuven. Haar academische prestaties waren uitstekend en ze behaalde een licentiaat in de kunsten en een diploma in de economie. Haar beslissing om te stoppen met haar studies en te trouwen met koning Boudewijn leidde niet tot een malaise in haar leven, maar eerder tot een verrijking ervan. Ze bleef zich ontwikkelen door middel van reizen, onderzoek en contacten met andere vooraanstaande personen. Fabiola was een intelligente, toegewijde en ambitieuze vrouw die haar land en haar man trouw bleef.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Na haar opleiding als verpleegster werkte zij in een ziekenhuis in Madrid. Koningin Fabiola spreekt naast haar moedertaal Spaans ook vlot Nederlands, Frans, Engels, Duits en Italiaans.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Feb 25, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
...