0 votes
by (886k points)

wie was aan de macht in suriname tijdens de decembermoorden , Suriname is een klein Zuid-Amerikaans land dat in zijn geschiedenis enkele turbulente perioden heeft doorgemaakt, waaronder de Decembermoorden in 1982. Tijdens de Decembermoorden werden 15 prominente figuren in de Surinaamse regering vermoord bij een militaire staatsgreep. Deze gebeurtenis is een deel van de Surinaamse geschiedenis en herinnering geworden en heeft velen zich laten afvragen wie er in die tijd aan de macht was. Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar de geschiedenis van de Surinaamse regering en het politieke klimaat in de aanloop naar de Decembermoorden.

Vóór de Decembermoorden stond Suriname onder het bewind van de Nationale Partij van Suriname (NPS). De leider van de NPS was Desi Bouterse, die van 1980 tot 1987 aan de macht was. Bouterse en de NPS stonden bekend om hun ondemocratische en onderdrukkende bewind. De Decembermoorden begonnen in de eerste week van december 1982, en op 13 december was de N

1. Desi Bouterse was de voorzitter van 2010-2015.

Desi Bouterse was van 2010 tot 2015 voorzitter van Suriname. Gedurende deze periode was hij ook de feitelijke leider van het land, en was hij verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan controversiële beleidsmaatregelen en acties. Prominent daarbij waren de Decembermoorden van 1982, waarbij op één avond minstens 15 politieke tegenstanders van Bouterse werden vermoord. Bouterse werd later veroordeeld voor zijn rol hierin en tot 20 jaar gevangenisstraf. Velen beschouwen hem nog steeds als direct verantwoordelijk voor de moorden, en de Decembermoorden blijven een controversieel en duister hoofdstuk in de geschiedenis van Suriname.

2. Hij was de leider van de Nationale Democratische Partij

De Nationale Democratische Partij (NDP) was de politieke partij die tijdens de Decembermoorden in 1982 in Suriname aan de macht was. De NDP werd geleid door Dési Bouterse, die toen haar voorzitter en de president van Suriname was. Bouterse was een voormalig militair dictator en was sinds 1980 het hoofd van het leger in Suriname. Tijdens zijn bewind werd de regering beschuldigd van diverse mensenrechtenschendingen, waaronder de Decembermoorden, waarbij vijftien politieke tegenstanders en prominente leden van de Surinaamse samenleving buitengerechtelijk werden vermoord. De regering van Bouterse zou tot het einde van het decennium aan de macht blijven.

3. Hij werd veroordeeld voor het opdracht geven tot de decembermoorden in 2019

Op 7 december 2019 is de Surinaamse politicus Desi Bouterse veroordeeld voor het opdracht geven tot de Decembermoorden in 1982, tijdens zijn tijd als militair dictator van Suriname. De Decembermoorden verwijzen naar de standrechtelijke executie van 15 politieke tegenstanders van de militaire dictatuur die Bouterse het jaar daarvoor had ingesteld. De slachtoffers werden gedood in een gevangenis die bekend staat als Fort Zeelandia in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Het proces, dat in 2007 begon, was het eerste proces ter wereld van een voormalig staatshoofd voor dergelijke misdaden. Bouterse kreeg een straf van 20 jaar voor zijn rol in de opdracht tot de moorden.

De conclusie is dat de Decembermoorden een donker hoofdstuk blijven in de geschiedenis van Suriname en dat de erfenis van degenen die toen aan de macht waren nog steeds groot is. De militaire dictatuur van Dési Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij is alom veroordeeld voor de mensenrechtenschendingen in deze periode, en voor het niet berechten van de daders van het bloedbad. Het land is er sindsdien echter in geslaagd een meer democratische en welvarende samenleving op te bouwen, en het volk van Suriname blijft de slachtoffers van de Decembermoorden en hun families eren.

2 Answers

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

wie was aan de macht in suriname tijdens de decembermoorden

0 votes
by (886k points)

De Decembermoorden of ook wel Acht-decembermoorden is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militair bewind in Suriname onder leiding van Desi Bouterse.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
3 answers
0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
...