0 votes
by (886k points)

wat verandert er in 2023 in je portemonnee , 

1 Piektarief voor elektriciteit

Wie in Vlaanderen veel elektriciteit in één keer gebruikt, krijgt vanaf 2023 een hoger nettarief aangerekend. Tot nu betaalde u die nettarieven op basis van uw afname van het net (kWh): hoe meer elektriciteit u van het net haalde, hoe duurder. Maar vanaf 1 januari 2023 betaalt u een deel van de nettarieven op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt.

Om het piekverbruik te kunnen meten, is een digitale meter nodig. Bij veel consumenten zullen de pieken nog niet kunnen worden gemeten. Wie de oude analoge meter heeft, betaalt het minimumbedrag dat overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 kW. Wat betekent het nieuwe piektarief voor uw stroomfactuur?

2 Vlaamse premie voor zonnepanelen halveert

In 2023 daalt de premie voor wie zonnepanelen installeert van maximaal 1.500 euro naar 750 euro. Ook volgend jaar knipt de Vlaamse regering in de premie. Vanaf 2025 is er helemaal geen premie meer.

 

3 Verplichte renovatie bij aankoop energieverslindende woning

5
energiezuinige woning
Wie vanaf 2023 in Vlaanderen een energieverslindende woning koopt, moet die binnen vijf jaar energiezuiniger maken.

Wie vanaf 2023 een woning met een zeer slechte energiescore in Vlaanderen koopt, moet ze binnen vijf jaar energiezuiniger maken. Concreet moet wie vanaf 1 januari een residentieel huis met de minst energiezuinige labels E of F koopt, dat pand binnen vijf jaar verplicht opwaarderen tot minstens label D. Dat geldt ook voor wie een appartement koopt met label E of F.

De lat wordt de komende jaren stelselmatig hoger gelegd. Koopt u een woning in 2028, dan moet de renovatie tot minstens label C gebeuren. Koopt u in 2040 een huis, dan moet u dat renoveren tot minstens label A, voor een appartement is dat tot minstens label B.

 

4 Vlaams renovatiekrediet niet langer renteloos

Wie een energieverslindende woning in Vlaanderen koopt en die binnen vijf jaar energiezuiniger maakt, kan gebruikmaken van een renteloos renovatiekrediet. De voorwaarden voor dat krediet wijzigen vanaf 2023.

Ook eigenaars die hun woning ‘slechts’ tot label D renoveren, kunnen de lening aangaan. Ook wordt de volledige terugbetaling van de intresten vanaf 2023 vervangen door een rentesubsidie. 

5 Gezinswoning kopen in Brussel wordt goedkoper

Met een grotere korting op de registratiebelasting maakt Brussel de aanschaf van een gezins­woning volgend jaar goedkoper. Wie een gezinswoning in Brussel koopt, zal vanaf april geen registratiebelasting (12,5%) meer betalen op de eerste schijf van 200.000 euro, goed voor een korting van 25.000 euro.

De nieuwe regels zijn van toepassing op verkoopovereenkomsten die vanaf 1 april 2023 worden gesloten.

6 Minder notariskosten bij aankoop gezinswoning

Bij de aankoop van een woning moet u boven op de registratiebelasting ook notariskosten betalen: het ereloon en de administratieve kosten voor zowel de aankoop- als de kredietakte. Die kosten dalen vanaf Nieuwjaar voor wie een gezinswoning van maximaal 850.000 euro koopt.

7 Hoeveel houdt u over van de federale energiepremie? 

Om de oplopende gas- en elektriciteitsfacturen te temperen heeft de federale regering een energiekorting uitgewerkt. Voor de maanden november 2022 tot en met maart 2023 is er een tegemoetkoming van 135 euro per maand voor gas en van 61 euro per maand voor elektriciteit.

De hoogste inkomens zullen de premie deels moeten terugbetalen via de jaarlijkse belastingafrekening. Maar zelfs wie boven de inkomensgrenzen uitkomt, houdt netto iets over.

8 Extra belastingvoordeel voor intelligent laadstation

Wie in een laadpaal voor een elektrische wagen bij zijn woning investeert, kan een belastingvermindering krijgen via de jaarlijkse belastingaangifte. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het moet onder meer gaan om een ‘intelligente’ paal. Dat betekent dat de laadtijd en het vermogen worden gestuurd door een energiebeheersysteem.

Het bedrag waarop de vermindering wordt berekend, bedraagt maximaal 1.750 euro. ‘Voor investeringen betaald vanaf 1 januari 2023 daalt het percentage van de belastingvermindering van 45 naar 30 procent’, zegt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

9 Fiscaal gunstregime voor auteursrechten wordt hervormd

Vanaf 1 januari 2023 wordt de toepassing van het fiscaal gunstregime voor auteursrechten fors ingeperkt. Minder inkomsten komen in aanmerking. Bovendien wordt de verhouding tussen het gewone loon en de vergoeding via auteursrechten aan banden gelegd.

10 Hoeveel en wanneer stijgt uw loon?

Het leven werd het afgelopen jaar fors duurder. Om de koopkracht te beschermen heeft ons land een systeem waardoor de lonen van werknemers, de salarissen van ambtenaren en de sociale uitkeringen automatisch worden aangepast aan die levensduurte.

De galopperende inflatie leidt evenwel tot fikse loonindexeringen. Sectoren die een keer per jaar in januari indexeren, kijken aan tegen een verhoging met meer dan 10 procent. 

11 Tijd dringt voor uw statutenwijziging

Alle vennootschappen in ons land moeten voor 1 januari 2024 hun statuten aanpassen aan de bepalingen van de nieuwe vennootschapswetgeving, die in 2019 van kracht werd. Minder dan 1 op de 10 ondernemingen heeft dat al gedaan. 

Dat betekent dat het in 2023 druk dreigt te worden bij de notarissen, en u het best zo snel mogelijk werk maakt van de statutenwijziging van uw vennootschap.

12 Uw fondsenpaspoort in een nieuw jasje

Vanaf 1 januari 2023 zal de essentiële beleggersinformatie die u krijgt als u een beleggingsfonds koopt, er anders uitzien. Het document zal een extra pagina tellen omdat er bijkomende informatie in moet worden opgenomen.

13 Contract ontbinden of aanpassen wordt makkelijker

Wie vanaf 1 januari 2023 een contract afsluit - bijvoorbeeld met een aannemer of voor de verkoop van een auto - zal meer mogelijkheden hebben om die overeenkomst later aan te passen of zelfs te ontbinden.

‘Het komt erop aan tijdig uw modelovereenkomsten te screenen als u ongewenste verrassingen wilt vermijden’, zegt Philippe Mulliez, partner bij het advocatenkantoor Eubelius.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

wat verandert er in 2023 in je portemonnee

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Jan 8, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
2 answers
0 votes
1 answer
asked Jan 8, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Mar 18, 2023 by admin (886k points)
...