0 votes
by (886k points)

hoe heet het paard van sinterklaas Santa Claus (1961–1970) was een in Engeland gefokt, in Ierland getraind volbloed renpaard en vader. Hij valt vooral op door zijn prestaties als driejarige in 1964, toen hij de Irish 2.000 Guineas, de Derby en de Irish Derby won. Zijn prestaties leverden hem de titel British Horse of the Year op.

 

Achtergrond

Santa Claus was een donkerbruine hengst van iets meer dan 16,1 handen hoog, gefokt in Warwickshire door Dr F Smorfitt. Hij werd verwekt door de St Leger-winnaar Chamoissaire uit tante Clara, een merrie die er niet in slaagde om te winnen in haar drie wedstrijden op de renbaan.

De kerstman werd in december 1961 voor het eerst als gespeend jong naar de verkoop gestuurd op Newmarket, waar hij voor 800 guineas werd verkocht. Een jaar later keerde hij terug naar de verkoop en werd hij voor 1.200 guineas gekocht door de Ierse afdeling van de British Bloodstock Agency die handelde namens John Ismay en mevrouw Darby Rogers. Het veulen werd in training gestuurd met de zoon van mevrouw Rogers, Mick Rogers, in Curragh.

Carrière in de racerij

1963: tweejarig seizoen

De kerstman maakte weinig indruk op zijn debuut en eindigde in augustus ongeplaatst in de zes furlong Anglesey Stakes in Curragh. Een maand later liep hij echter in de meest prestigieuze tweejarige race van Ierland, de National Stakes, ook in Curragh. Hij won met acht lengtes verschil, waarmee hij zich vestigde als een van de belangrijkste kanshebbers voor de Ierse en Britse klassiekers van het volgende jaar.

1964: driejarig seizoen

In 1964 won de Kerstman de Ierse 2.000 Guineas. Hij begon als een even-money favoriet en won met drie lengtes verschil. Bij Epsom begon hij als favoriet met een quotering van 15/8 voor de Derby, waarin hij werd gereden door de vijftigjarige Australische jockey Scobie Breasley. De kerstman zou onder strenge beveiliging op de baan zijn aangekomen, omdat er gevreesd werd voor een complot om het zwaargesteunde veulen te hinderen om te voorkomen dat hij zou winnen. Een geschatte menigte van meer dan 200.000, waaronder de koningin en andere leden van de Britse koninklijke familie, was aanwezig om de meest waardevolle race ooit in Groot-Brittannië te bekijken. Breasley hield het hengstveulen in de vroege stadia omhoog voordat hij hem produceerde met een aanloop door het midden van de baan op het rechte stuk. De kerstman nam de leiding in de laatste furlong en won met een lengte van de toekomstige St Leger-winnaar Indiana. Na de race noemde Breasley het veulen "een droom om te rijden, een schoonheid".

Een maand later startte de kerstman met 4/7 favoriet voor de Irish Derby in Curragh en won met vier lengtes van Lionhearted. Bij Ascot was hij de kortst geprijsde favoriet in de geschiedenis van de King George VI en Queen Elizabeth Stakes, beginnend met een notering van 2/13 tegen drie tegenstanders. In een van de grootste tegenslagen in het Britse racen slaagde hij er niet in het vooraan lopende Franse hengstveulen Nasram te vangen en werd hij twee lengtes verslagen, omdat hij ongeschikt was voor de ongewoon stevige grond.

Meer vaste grond in de herfst leidde ertoe dat de kerstman de St Leger miste en in oktober rechtstreeks naar de Prix de l'Arc de Triomphe in Longchamp ging. Hij eindigde als tweede van de tweeëntwintig deelnemers en versloeg driekwart van een lengte van de outsider Prince Royal.

Beoordeling en prestaties

De kerstman werd door de Bloodstock Breeders' Review uitgeroepen tot British Horse of the Year en kreeg 10 van de 20 stemmen. Zijn hoogste Timeform-rating was 133+. De tweede plaats van de kerstman in de Arc bracht zijn totale verdiensten op £ 153.646, waardoor hij Ballymoss kon inhalen als de grootste winnaar van prijzengeld in de geschiedenis van de Britse en Ierse racerij. Hij behield het record totdat zijn totaal in 1967 werd overtroffen door Ribocco.

In hun boek A Century of Champions beoordeelden John Randall en Tony Morris de kerstman als een "gemiddelde" Derby-winnaar en het vijftiende beste Ierse renpaard van de 20e eeuw.

studie carrière

De kerstman ging in 1965 met pensioen om ter dekking te staan ​​in Ierland nadat hij aan het einde van zijn racecarrière was verkocht voor £ 400.000. Hij had enig succes als hengst, maar kreeg weinig kans om zich te onderscheiden, aangezien hij in 1970 stierf aan trombose. Zijn beste nakomelingen waren de Irish Classic-winnaars Reindeer (Irish St. Leger) en Santa Tina (Irish Oaks).

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Nov 25, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
asked Nov 20, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 13, 2022 by admin (886k points)
...