0 votes
by (886k points)

waarom draagt edgar davids een bril Oud-voetballer en assistent-bondscoach van het Nederlands elftal Edgar Davids is al 27 jaar te herkennen aan zijn sportbril. Hij lijdt aan glaucoom, een oogziekte waarbij er onomkeerbare schade ontstaat aan de oogzenuw. Het is een sluipmoordenaar onder de oogziektes: veel mensen weten niet dat ze aan de aandoening lijden.

Davids speelde in 1995 voor Ajax, het jaar waarin zijn club de Champions League won en zijn oogproblemen ontstonden. Als hij tijdens een oefenwedstrijd een bal in zijn gezicht krijgt, blijkt bij onderzoek de druk van het getroffen oog te hoog. Om aantasting van zijn gezichtsvermogen te voorkomen, ondergaat hij een operatie waarbij de oogdruk weer op peil komt. Sinds deze operatie draagt Davids een bril.

Glaucoom is een oogziekte die veel voorkomt: twee procent van de Nederlanders ouder dan veertig jaar heeft het. Dana Kamsteeg, optometrist in Het Oogziekenhuis Rotterdam: ,,Glaucoom is een ziekte waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Deze bestaat uit meer dan een miljoen zenuwvezels. Wanneer deze een voor een uitvallen ontstaan er blinde vlekken en wordt het gezichtsveld steeds kleiner. Het probleem van de ziekte is dat de schade geleidelijk ontstaat: patiënten merken niet dat ze steeds minder zien.”

Niet behandelen kan leiden tot blindheid

De meest voorkomende vorm van glaucoom gaat gepaard met een verhoogde oogdruk: ,,Een hoge druk in het oog hoef je niet te voelen; het doet geen pijn. Als je klachten krijgt is het leed vaak al geschied. Helaas is de schade aan de oogzenuw bij glaucoom onomkeerbaar: het zicht dat je kwijtraakt, ben je voorgoed kwijt. Niet behandelen van glaucoom kan zelfs leiden tot blindheid.”

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 15, 2023 by admin (886k points)
...