0 votes
by (886k points)

wat is de voornaam vande duitse filosoof en econoom marx

Karl Heinrich Marx (Duits: Karl Marx, Duits: [ka:ɐ̯l ˈhaɪnʀɪç ˈma:ɐ̯ks]; Trier 5 mei 1818 - Londen 14 maart 1883) was een filosoof, criticus van de politieke economie, historicus, socioloog, politiek theoreticus, journalist en revolutionair Duitse socialistische; Hij studeerde rechten en filosofie aan de universiteiten van Bonn en Berlijn en trouwde in 1843 met de Duitse theatercriticus en politiek activist Jenny von Westfalen. Vanwege zijn politieke publicaties werd hij zijn staatsburgerschap ontnomen en tientallen jaren staatloos gemaakt terwijl hij met zijn vrouw en kinderen in Londen woonde, gedurende welke tijd hij zijn ideeën ontwikkelde in samenwerking met zijn vriend Frederick Engels. Zijn beroemdste geschriften zijn Het Communistisch Manifest en Das Kapital in zijn drie delen. Zijn politieke en filosofische denken had een enorme invloed op de intellectuele en economische wereldgeschiedenis en zijn naam werd gebruikt om te verwijzen naar een hoogontwikkelde denkrichting, de marxistische school.

Marx' theorieën, bekend als marxistische interpretaties; Het gelooft dat menselijke samenlevingen zich ontwikkelen door klassenstrijd binnen de kapitalistische productiewijze, en dit conflict manifesteert zich tussen de heersende bourgeoisieklassen die de productiemiddelen bezitten aan de ene kant, en de arbeidersklassen die bekend staan ​​als het proletariaat, die de klassen zijn die hun arbeidskracht verkopen via loonsverhogingen en de productiemiddelen mogelijk maken. Marx gebruikte de methode van het kritisch historisch materialisme om te voorspellen dat het kapitalisme interne spanningen in sociale en economische systemen zal veroorzaken, die zullen leiden tot hun zelfvernietiging en vervanging door een systeem dat bekend staat als de socialistische productiewijze, aangezien hij zag dat het crises veroorzaakt als als gevolg van haar gedeeltelijke instabiliteit, en dit zou ertoe leiden dat de arbeidersklasse het stadium van klassenbewustzijn zou bereiken, wat haar zou dwingen om de politieke macht te veroveren en de uiteindelijke oprichting van een communistische samenleving, een klassenloze samenleving die bestaat uit de vrije associatie van producenten. Marx vocht om zijn principes te implementeren met het argument dat de arbeidersklasse revolutionaire actie moet ondernemen om het kapitalisme omver te werpen en sociale en economische bevrijding te bereiken.

Marx is beschreven als een van de meest invloedrijke figuren in de menselijke geschiedenis en zijn werk is geprezen en bekritiseerd. Zijn werk in Kapitaal maakte de weg vrij voor vele theorieën over de relatie tussen arbeid en kapitaal. Veel vakbonden, kunstenaars en politieke partijen over de hele wereld zijn beïnvloed door zijn ideeën en hebben ze ontwikkeld of aangepast aan hun samenlevingen, en Marx wordt aangehaald als een van de belangrijkste architecten van de moderne sociologie.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Karl Heinrich Marx (Trier, 5 mei 1818 – Londen, 14 maart 1883) was een Duits denker die de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie, de journalistiek en de historiografie sterk heeft beïnvloed.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
asked Oct 23, 2022 by nono (36.2k points)
0 votes
0 answers
asked Jan 20 by admin (886k points)
...