0 votes
by (886k points)

het geheel van planten die in een bepaalde omgeving voorkomen Hallo beste volgers van onze website, nu geven we je het antwoord op je vraag voor vandaag op onze prachtige website. Het antwoord is heel eenvoudig. Misschien dwaalde het in je hoofd, maar je was er niet zeker van, dus dat doen we niet langer verlengen. Dit is het antwoord:

 Binnen een ecosysteem zijn er schommelingen. Het ene jaar domineren de merels in je achtertuin, het jaar erop zijn het de mussen. Grote veranderingen in korte tijd zijn zeldzaam: een kale toendra verandert niet plotseling in een bos met totaal andere planten- en diersoorten. Je spreekt binnen een ecosysteem van een natuurlijk evenwicht als er een balans is tussen de factoren die de verscheidenheid aan soorten binnen een ecosysteem bevorderen of beperken.

Die balans is dynamisch, wat wil zeggen dat er wel schommelingen kunnen zijn. Na een zachte winter zijn er bijvoorbeeld meer muizen, maar als roofdieren vervolgens extra veel muizen eten, ontstaat er toch geen muizenplaag. Zo herstelt een gezond ecosysteem zonder ingrijpen van de mens, en ontstaat er weer een evenwicht.

Als dit niet nuttig of correct is, deel de informatie dan met ons

1 Answer

0 votes
by (886k points)
  • Een ecosysteem is het geheel van planten, dieren, bacteriën en schimmels in een bepaalde omgeving en kan groot of klein zijn. Binnen zo'n ecosysteem zijn één of meer voedselketens. Het geheel aan voedselketens noem je een voedselweb.

  • Biobouwers zijn soorten die hun omgeving met hun aanwezigheid of door hun activiteiten sterk veranderen. Deze soorten maken een ecosysteem vaak weer aantrekkelijk voor andere organismen.

  • Bij een natuurlijk evenwicht is er een balans tussen factoren die de verscheidenheid aan soorten binnen een ecosysteem bevorderen of beperken. Deze balans kan schommelen.

  • Ecologische successie is de ontwikkeling die een ecosysteem doormaakt. Eerst komen de pioniers en na verloop van tijd bereikt het ecosysteem het climaxstadium.

  • Invasieve exoten zijn soorten die door menselijk toedoen in een nieuw leefgebied terecht zijn gekomen. Op hun nieuwe plek richten zij schade aan. Ze kunnen een ecosysteem compleet ontwrichten.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
asked Oct 21, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
asked Apr 8, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 25, 2022 by admin (886k points)
...