0 votes
by (886k points)

De beroemde regel "Er is iets gaande in de staat Denemarken" komt uit het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare. Het is een van de meest bekende en geciteerde regels uit het hele oeuvre van Shakespeare.

De regel wordt gesproken door Horatio, een vriend van Hamlet, in de eerste akte van het stuk (Scène 1). Horatio is bezorgd over Hamlets vreemde gedrag en probeert te begrijpen wat er met hem aan de hand is. Hamlet, die onlangs zijn vader heeft verloren en vermoedt dat zijn oom Claudius de moordenaar is, is geplaagd door melancholie en razernij. Hij deelt met Horatio zijn vermoedens over Claudius en zweert wraak te nemen.

De regel "Er is iets gaande in de staat Denemarken" is op verschillende manieren te interpreteren. Het kan verwijzen naar de politieke onrust in het koninkrijk, de spanningen tussen Hamlet en Claudius, of de innerlijke onrust van Hamlet zelf. De vaagheid van de regel maakt het juist zo krachtig en draagt bij aan de spanning en het mysterie van het stuk.

Hamlet wordt beschouwd als een van de grootste tragedies van Shakespeare en wordt al eeuwenlang over de hele wereld opgevoerd. Het stuk verkent thema's als verraad, wraak, waanzin en de aard van het menselijk bestaan. De regel "Er is iets gaande in de staat Denemarken" is een iconische frase die synoniem is geworden voor onheil, spanning en de voorbode van duistere gebeurtenissen.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked May 25 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Feb 25, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
0 answers
asked Sep 9, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Sep 9, 2023 by admin (886k points)
...