0 votes
by (886k points)

Kenneth Kaunda, geboren op 28 april 1924, was de eerste president van Zambia, die het land leidde van zijn onafhankelijkheid in 1964 tot 1991. Kaunda, een leraar van beroep, werd een prominente figuur in de Zambische onafhankelijkheidsbeweging en hielp bij de oprichting van de United National Independence Party (UNIP). Na de verkiezingen van 1964 werd hij de eerste president van Zambia en voerde hij een socialistisch georiƫnteerd beleid, gericht op nationale eenheid en economische ontwikkeling.

Gedurende zijn presidentschap speelde Kaunda een belangrijke rol in regionale aangelegenheden en was hij een fervent voorstander van pan-Afrikanisme. Hij was ook een uitgesproken criticus van apartheid in Zuid-Afrika en steunde de bevrijdingsbewegingen in de regio.

De latere jaren van Kaunda's presidentschap werden gekenmerkt door economische moeilijkheden en toenemende politieke onvrede. In 1991, na de invoering van een meerpartijenstelsel, verloor hij de verkiezingen van Frederick Chiluba. Kaunda accepteerde de nederlaag met gratie en trok zich terug uit de politiek. Hij stierf op 17 juni 2021 op 97-jarige leeftijd, geliefd en gerespecteerd als een van de founding fathers van Zambia.

Kaunda's erfenis is complex en controversieel. Hij wordt geprezen om zijn toewijding aan onafhankelijkheid, eenheid en sociale rechtvaardigheid, maar ook bekritiseerd om zijn autoritaire tendensen en economische mislukkingen. Ondanks deze kritiek wordt Kaunda algemeen erkend als een belangrijke figuur in de Afrikaanse geschiedenis en een symbool van de strijd voor vrijheid en zelfbeschikking.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer
welke kenneth was van 1964 tot 1991 de eerste president van zambia
Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
0 votes
1 answer
asked Mar 12, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
0 votes
0 answers
asked Oct 1, 2023 by admin (886k points)
...