0 votes
by (886k points)

Het gekleurde deel van je oog heet het regenboogvlies, ofwel iris.

De iris is verantwoordelijk voor de kleur van je ogen, en bepaalt ook hoeveel licht er in je oog binnentreedt. De pupil, het zwarte rondje in het midden van de iris, is de opening waardoor licht in het oog kan vallen. De iris kan de grootte van de pupil aanpassen door middel van twee spieren: de sluitspier en de kringspier. Bij veel licht wordt de pupil kleiner, en bij weinig licht wordt de pupil groter.

De kleur van de iris wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die in de iriscellen aanwezig is. Melanine is een pigment dat ook verantwoordelijk is voor de kleur van je huid en haar. Mensen met veel melanine in hun iris hebben bruine ogen, terwijl mensen met weinig melanine blauwe ogen hebben. Er zijn ook mensen met groene, grijze of hazelnootkleurige ogen. Deze kleuren zijn het resultaat van verschillende hoeveelheden melanine in combinatie met andere pigmenten.

Naast de kleur en de pupilregulatie, heeft de iris nog een belangrijke functie: het beschermt de lens van het oog tegen schadelijk licht. De lens is een helder structuur achter de iris die het licht helpt te focussen op het netvlies.

Extra informatie:

  • De iris is een zeer dunne structuur, met een dikte van slechts ongeveer 0,5 millimeter.
  • De iris is niet helemaal vlak, maar heeft een lichte bolling.
  • De iris is bij de meeste mensen rond, maar er zijn ook mensen met een ovale of amandelvormige iris.
  • De iris kan van kleur veranderen door verschillende factoren, zoals licht, emoties en medicijnen.

Bronnen:

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

De iris wordt ook wel het regenboogvlies genoemd en bepaalt de kleur van de ogen. De iris ligt tegen de sclera maar is vrij opgehangen tussen het hoornvlies en de lens. De aanhechting van de iris (de irisbasis) bevindt zich ongeveer bij de limbus (de overgang van het hoornvlies en de harde oogrok).

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
asked Oct 16, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
0 votes
2 answers
...