0 votes
by (886k points)
Vladimir Nabokov was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Hij werd geboren in Sint-Petersburg in 1899 en vluchtte na de Russische Revolutie in 1919 naar het buitenland. Hij woonde in Duitsland, Engeland en Frankrijk voordat hij in 1940 naar de Verenigde Staten emigreerde.

Nabokov schreef in verschillende talen, waaronder Russisch, Engels, Frans en Duits. Zijn bekendste roman is Lolita, die in 1955 in het Engels werd gepubliceerd. Het boek vertelt het verhaal van Humbert Humbert, een man die verliefd wordt op een 12-jarig meisje genaamd Dolores Haze. Lolita werd in 1962 verfilmd door Stanley Kubrick en in 1997 nogmaals door Adrian Lyne.

Lolita is een controversiële roman die vaak wordt bekritiseerd vanwege zijn seksuele inhoud. Het boek is echter ook een meesterwerk van de moderne literatuur, geprezen om zijn stijl, humor en inzicht in de menselijke psyche.

Nabokov schreef nog vele andere romans, waaronder Pale Fire (1962), Ada or Ardor: A Family Chronicle (1969) en Transparent Things (1972). Hij overleed in 1977 in Zwitserland.

2 Answers

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Vladimir Nabokov werd in 1899 geboren in Sint-Petersburg, Rusland. Hij was een Russisch-Amerikaanse schrijver, dichter en literatuurcriticus. Zijn bekendste roman is Lolita, een controversiële roman over een volwassen man die verliefd wordt op een 12-jarig meisje.

Nabokov groeide op in een welgestelde familie en kreeg een klassieke opleiding. Hij studeerde Russische literatuur aan de Universiteit van Sint-Petersburg en begon kort na de Russische Revolutie te publiceren. In 1919 emigreerde hij naar West-Europa, waar hij in verschillende landen woonde, waaronder Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

In 1940 emigreerde Nabokov naar de Verenigde Staten, waar hij hoogleraar Russische literatuur werd aan Cornell University. Hij bleef schrijven en publiceren, en zijn romans werden steeds populairder. In 1955 publiceerde hij Lolita, die een onmiddellijk succes werd. De roman werd echter ook controversieel vanwege zijn onderwerp. In veel landen werd het verboden of werd het alleen in gekuiste versies gepubliceerd.

Nabokov publiceerde nog vele andere romans, waaronder Pale Fire, Pnin en Ada. Hij schreef ook poëzie, toneelstukken en essays. Hij stierf in 1977 in Zwitserland.

Nabokov wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn werk is geprezen om zijn literaire kwaliteiten, zijn complexe taalgebruik en zijn humor. Lolita wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke romans van de 20e eeuw.

0 votes
by (886k points)

"Vladimir Nabokov (1899 - 1977) was een Russische schrijver uit Sint-Petersburg. Zijn meest bekende en volgens velen beste roman is Lolita.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
0 answers
asked Dec 31, 2023 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Dec 5, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
2 answers
...