0 votes
by (886k points)

het witte stadje in limburg was ooit een vorstendom  ,Dat klopt. Het witte stadje in Limburg is Thorn, een klein stadje in de gemeente Maasgouw. Thorn was van de 12e tot de 18e eeuw een mini-vorstendom, het Abdijvorstendom Thorn. Het vorstendom werd bestuurd door abdis-vorstinnen, die afkomstig waren uit adellijke families.

Thorn was een welvarend vorstendom met een eigen rechtspraak en een eigen munt. Het stadje had ook een eigen leger, dat bestond uit burgers en boeren.

In 1794 werd Thorn bezet door de Fransen, die het vorstendom afschaften. Thorn werd vervolgens een onderdeel van het Franse Rijk.

Tegenwoordig is Thorn een populaire toeristische bestemming. Het stadje is bekend om zijn witte huisjes, die dateren uit de 17e en 18e eeuw.

 het witte stadje in limburg was ooit een vorstendom


het antwoord:
 

Thorn was 800 jaar een mini-vorstendom waar 33 abdis-vorstinnen de scepter zwaaiden. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg haar eigen munt. Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde.


 

Het "Witte Stadje" in Limburg, Nederland, dat ooit een vorstendom was, is Thorn. Thorn is een historisch stadje in de provincie Limburg en staat bekend om zijn witgekalkte gebouwen, waardoor het de bijnaam "het Witte Stadje" heeft gekregen.

In het verleden was Thorn een miniatuurvorstendom onder leiding van de abdis van het stift van Thorn, een adellijke vrouwenabdij. Het vorstendom Thorn werd gesticht in de 12e eeuw en bleef een zelfstandig territorium tot de Franse Revolutie aan het einde van de 18e eeuw. Tijdens de Franse overheersing werd het vorstendom Thorn opgeheven.

Vandaag de dag is Thorn een pittoresk stadje dat bekend staat om zijn goed bewaarde historische centrum, de witte gebouwen en smalle straatjes. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege zijn charmante uitstraling en historische betekenis.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
...