0 votes
by (886k points)

onder welke naam is het verdrag einde hoekse en kabeljauwse twisten ,Het verdrag dat een einde maakte aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten heet de Vrede van Delft. Dit verdrag werd op 26 juli 1492 in Delft gesloten tussen de Hoeken en Kabeljauwen. Het verdrag bepaalde dat Willem van Oranje, de leider van de Kabeljauwen, de nieuwe graaf van Holland en Zeeland zou worden. De Hoeken werden gecompenseerd met een aantal belangrijke ambten en bezittingen.

De Vrede van Delft was een belangrijke stap in de geschiedenis van Nederland. Het betekende het einde van een periode van 57 jaar van onrust en oorlog in Holland en Zeeland. Het verdrag leidde ook tot de opkomst van de macht van de stadhouder, die vanaf dat moment de facto de leider van Holland en Zeeland werd.

Het verdrag is ook bekend onder de naam Vrede van Delft en Voorschoten, omdat er op dezelfde dag ook een verdrag werd gesloten tussen de Hoeken en Kabeljauwen in Voorschoten. Dit verdrag regelde de verhoudingen tussen de Hoeken en Kabeljauwen in de steden van Holland en Zeeland.

Hier zijn de belangrijkste punten van het verdrag:

  • Willem van Oranje wordt de nieuwe graaf van Holland en Zeeland.
  • De Hoeken worden gecompenseerd met een aantal belangrijke ambten en bezittingen.
  • De Hoeken en Kabeljauwen worden vergeven voor de misdaden die ze tijdens de oorlog hebben begaan.
  • Er komt een einde aan de macht van Margaretha van Beieren.

De Vrede van Delft was een belangrijke stap in de ontwikkeling van Nederland. Het betekende het einde van een periode van onrust en oorlog, en het leidde tot de opkomst van de macht van de stadhouder.

onder welke naam is het verdrag einde hoekse en kabeljauwse twisten,Het conflict bekend als de Hoekse en Kabeljauwse twisten in de graafschappen Holland en Zeeland tijdens de 14e en 15e eeuw kende vele fases en verschillende verdragen en overeenkomsten werden in deze periode gesloten. De twisten eindigden grotendeels in de vroege 16e eeuw, maar het is belangrijk op te merken dat er niet één enkel verdrag kan worden aangewezen dat definitief een einde maakte aan deze langdurige strijd, omdat er verschillende momenten waren waarop werd getracht de vrede te herstellen of de strijd te beëindigen.

Het kan zijn dat je refereert aan de Vrede van Utrecht (1477), die een tijdelijke resolutie bracht in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Echter, na dit verdrag waren er nog steeds enkele conflicten en opstanden gelieerd aan de twisten. Er zijn dus meerdere momenten geweest waarop de strijd in zekere zin beëindigd werd, maar steeds opnieuw oplaaide door opvolgingskwesties of politieke spanningen.

Als je op zoek bent naar informatie over een specifiek verdrag of moment dat een bepaalde fase van de Hoekse en Kabeljauwse twisten beëindigde, voel je dan vrij om meer details te verstrekken, en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

15 of 16 mei 1350 – De Slag bij Naarden, ook bekend als het Beleg van Naarden, is de eerste veldslag uit de periode van de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. De Kabeljauwse stad Naarden wordt veroverd door de Hoeken. 23 mei 1350 – De Kabeljauwse verbondsakte (ook wel Kabeljauws verbond genoemd) wordt gesloten.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
...