0 votes
by (886k points)

onder welke naam is het verdrag bekend dat een eind maakte aan de hoekse en kabeljauwse twisten ,Het verdrag dat een eind maakte aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten is bekend onder de naam Zoen van Delft. Het verdrag werd op 3 juli 1428 gesloten tussen Jacoba van Beieren, de laatste telg van de graven van Holland, en Filips de Goede, hertog van Bourgondië.

In het verdrag werd bepaald dat Filips de Goede de nieuwe graaf van Holland zou worden. Jacoba van Beieren deed afstand van haar aanspraken op de macht. Ook werd bepaald dat de Hoeken en Kabeljauwen in het vervolg met elkaar in vrede zouden leven.

De Zoen van Delft was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Nederland. Het betekende het einde van een periode van burgeroorlog en de start van een nieuwe periode van stabiliteit en welvaart.

Een andere naam voor het verdrag is Verdrag van Delft. Deze naam wordt echter minder vaak gebruikt.

onder welke naam is het verdrag bekend dat een eind maakte aan de hoekse en kabeljauwse twisten ,Het verdrag dat formeel een einde maakte aan de Hoekse en Kabeljauwse twisten staat bekend als de Vrede van Delft. Deze vrede werd gesloten in 1492.

De Vrede van Delft markeerde het einde van de langdurige conflicten tussen de Hoekse en Kabeljauwse partijen in het graafschap Holland. Naast het beëindigen van de interne conflicten, voorzag het verdrag ook in regelingen met betrekking tot rechten, bezittingen en privileges van verschillende partijen en personen.

Het verdrag betekende niet per se het absolute einde van alle vijandigheden en spanningen tussen verschillende facties in Holland, maar het bracht wel een meer stabiele periode met zich mee. Na de Vrede van Delft werden de politieke en sociale structuren van de Nederlanden steeds meer gecentraliseerd, waardoor de interne conflicten verder afnamen en uiteindelijk grotendeels verdwenen.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

15 of 16 mei 1350 – De Slag bij Naarden, ook bekend als het Beleg van Naarden, is de eerste veldslag uit de periode van de Hoekse en Kabeljauwse Twisten. De Kabeljauwse stad Naarden wordt veroverd door de Hoeken. 23 mei 1350 – De Kabeljauwse verbondsakte (ook wel Kabeljauws verbond genoemd) wordt gesloten. 

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
...