0 votes
by (886k points)

vanaf welke leeftijd mag je werken ,In Nederland mag je vanaf 16 jaar werken. Je mag dan maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Je hebt ook recht op extra rusttijden.

Vanaf 15 jaar mag je een lichte bijbaan hebben, zoals kranten bezorgen of in een winkel werken. Je mag dan maximaal 4 uur per dag en 12 uur per week werken. Je mag niet 's avonds of in het weekend werken.

Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je alleen werken als je ouders of voogd toestemming hebben gegeven.

Er zijn een aantal werkzaamheden die jongeren onder de 18 jaar niet mogen doen. Deze werkzaamheden zijn gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid. Het gaat om werk met:

  • gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën of machines
  • zware voorwerpen
  • grote hoogten
  • lawaai
  • giftige stoffen

Jongeren onder de 18 jaar mogen ook niet werken in:

  • nachtwerk
  • oproepdiensten
  • overwerk

Als je wilt werken als jongere, moet je een ontheffing aanvragen bij de gemeente. Je kunt deze ontheffing online aanvragen of bij het gemeentehuis.

vanaf welke leeftijd mag je werken ,De minimumleeftijd om te mogen werken verschilt per land en kan variëren afhankelijk van de wetgeving en regulaties omtrent kinderarbeid en werk voor jongeren. In veel landen is het algemeen aanvaard dat jongeren vanaf een bepaalde leeftijd deel mogen nemen aan de arbeidsmarkt, mits het werk geschikt is voor hun leeftijd en niet interfereert met hun onderwijs.

Bijvoorbeeld, in Nederland:

  • Vanaf 13 jaar mogen jongeren lichte, niet-industriële klusjes doen, zoals krantenwijken of vakken vullen, met een beperkt aantal uren per week en onder specifieke voorwaarden.
  • Vanaf 15 jaar mogen jongeren meer soorten werk verrichten, nog steeds onder bepaalde voorwaarden en met beperkingen qua werktijden.
  • Vanaf 16 en 17 jaar worden de restricties minder, maar zijn er nog steeds regels om de jongeren te beschermen en hun onderwijs niet in gevaar te brengen.
  • Vanaf 18 jaar worden jongeren als volwassenen beschouwd in de context van arbeid en mogen ze vrijwel alle soorten werk verrichten.

Dit is een algemene leidraad en de exacte regels en uitzonderingen kunnen het beste worden geraadpleegd via de officiële overheidswebsites of instanties die zich bezighouden met arbeidsrecht en jeugdwerk. Het is cruciaal om de lokale wetgeving te controleren om exact te weten vanaf welke leeftijd je mag werken in jouw specifieke land of regio.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Feb 4, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Dec 10, 2022 by admin (886k points)
0 votes
0 answers
asked Nov 27, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 26, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 22, 2022 by admin (886k points)
...