0 votes
by (886k points)

wat is een vuile bom Welkom bij u, onze geliefde bezoekers en volgers, we gaan met u door om de beste oplossingen en model- en correcte antwoorden op uw vragen te bieden, en vandaag behandelen we een zeer belangrijke vraag waarbij we graag met u communiceren en ons volgen, en de vraag van vandaag in dit artikel wordt genoemd onder de vragen die in de zoekmachines worden genoemd, die we u zullen voorzien van het juiste antwoord op het oplossen van deze vraag: "wat is een vuile bom"

Een vuile bom (Engels: dirty bomb) of meer in het algemeen radiologisch wapen is een wapen dat zijn vermogen om te doden en te verwonden ontleent aan ioniserende straling maar zonder gebruik te maken van explosieve kernreacties, zoals in een "echt" kernwapen.

Een vuile bom kan bestaan uit een conventioneel (dat wil zeggen niet-nucleair) explosief, met een omhulling van radionucliden. De constructie kan veel eenvoudiger zijn dan bij een kernwapen, en de benodigde materialen zijn eenvoudiger te verkrijgen. Een dergelijk wapen wordt dan ook wel gezien als mogelijk wapen voor terroristische groeperingen.

De reikwijdte van een dergelijke bom is beperkt, en ook hoeven de aantallen slachtoffers, de ernst van de verwondingen en de langtermijneffecten op de gezondheid niet groter te zijn dan met eenvoudigere middelen kan worden bereikt. Niettemin kan het gebruik van een dergelijk wapen tot aanzienlijke paniek leiden, en kan de radioactieve besmetting van zelfs een relatief klein gebied tot kostbare schoonmaakoperaties noodzaken, en leiden tot een aanzienlijke en kostbare verstoring van diensten die van dat gebied gebruikmaken.

Historisch is de term dirty bomb ook gebruikt voor daadwerkelijke kernwapens die naast de kernexplosie relatief veel radioactieve fall-out veroorzaakten, vooral als onbedoeld neveneffect dat men trachtte te minimaliseren. Daarnaast speculeerden theoritici ook wel over manieren om een kernwapen opzettelijk zo "vuil" mogelijk te maken.

Voorbeelden zijn de fictieve doomsday bomb en de wel gebouwde en zeer sterk verontreinigende kobaltbom. De grootste ooit geteste waterstofbom, de "Tsar Bomba", was daarentegen bijzonder ‘schoon’.

2 Answers

0 votes
by (886k points)
selected by
 
Best answer

De buitenlandministers van Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kwamen maandag met een gezamenlijke reactie. “Onze landen hebben duidelijk gemaakt dat we Ruslands evident valse beschuldiging verwerpen dat Oekraïne van plan is om een vuile bom in te zetten op zijn eigen grondgebied”, aldus de verklaring. “De wereld doorziet iedere poging om deze beschuldiging te gebruiken als voorwendsel voor escalatie.”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zondag dat Rusland mogelijk zelf de inzet van een vuile bom voorbereidt. “Als Rusland belt en zegt dat Oekraïne naar verluidt iets voorbereidt, dan betekent het maar een ding: Rusland heeft dit voorbereid”, aldus Zelenski.

De Russische beschuldigingen werden, zoals vaak het geval is, gedaan zonder onderliggende bewijzen. Welk motief Oekraïne zou hebben om een vuile bom te gebruiken, is eveneens onduidelijk.

Militair gezien weinig effect

Een vuile bom is geen nucleair wapen, maar een ‘gewone’ bom met een radioactieve lading of omhulsel. Het in elkaar zetten van zo’n bom is niet heel ingewikkeld. De materialen die nodig zijn om een bom ‘vuil’ te maken, zijn overal ter wereld verkrijgbaar - de radioactieve materialen worden gebruikt in verschillende civiele sectoren, zoals de farmaceutische of agrarische industrie.

Een ‘vuile bom’ heeft militair gezien weinig effect. Zo’n wapen kan een omgeving besmetten met radioactieve straling, maar de dosis is niet zo hoog als die vrijkomt na een nucleaire explosie en de straling wordt bovendien snel verspreid door de wind, waardoor de concentraties al snel niet meer schadelijk zijn, laat staan dodelijk. De langere termijnschade die de vrijgekomen straling toebrengt aan de mensen die eraan zijn blootgesteld, zal grotendeels meevallen, stellen experts.

De meeste doden bij de inzet van een vuile bom zullen dan ook worden veroorzaakt door de conventionele explosie en niet door de vrijgekomen straling. En al zou er wel op langere termijn schade optreden als gevolg van de inzet van een vuile bom; de Oekraïners, die een acute oorlog voeren, zullen er weinig aan hebben als de Russische militairen aan de andere kant van de frontlinie pas na jaren uitgeschakeld worden door ziekten.

Opruimwerkzaamheden zijn duur

Toch is een vuile bom tactisch ook weer niet geheel nutteloos: het grootste gevaar zit 'm namelijk in het psychologische effect. Een vuile bom roept associaties op met kernwapens en stralingsgevaar. Er kan grote paniek ontstaan onder de burgerbevolking, die de maatschappij ontwricht en economische schade toebrengt. Ook zullen de opruimwerkzaamheden veel geld kosten, vooral als een vuile bom wordt ingezet in een grote stad. Maar precies om die redenen is het moeilijk voor te stellen dat Oekraïne een vuile bom zou willen inzetten op zijn eigen grondgebied.

Voor Rusland zou de inzet van een vuile bom niet ongelegen komen, als die vervolgens wordt toegeschreven aan Oekraïne. Moskou zou een ‘radiologische aanval’ kunnen aanwenden om bijvoorbeeld tactische kernwapens te gebruiken, iets waar het tot op heden geen aanleiding voor heeft kunnen vinden.

0 votes
by (886k points)

Volgens het Westen is er geen enkel bewijs dat Oekraïne zou werken aan een zogenoemde ‘vuile bom’, zoals de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe beweert. Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ bom en een vuile variant?

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
2 answers
asked Dec 3, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 6, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Nov 5, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 30, 2022 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
asked Oct 30, 2022 by admin (886k points)
...