0 votes
by (886k points)
Keistad is de bijnaam van de Nederlandse stad Amersfoort. Deze bijnaam heeft te maken met de keien die in de middeleeuwen werden gebruikt om de weg tussen Amersfoort en Utrecht te verharden. Amersfoort lag namelijk op de handelsroute tussen deze twee steden en had daarom behoefte aan een betere wegverbinding. De keien werden gebruikt om het moerassige terrein tussen Amersfoort en Utrecht begaanbaar te maken. Dit werk werd uitgevoerd door mensen uit de stad en de omgeving, die ook wel "keienbrekers" werden genoemd. De keien die werden gebruikt, waren afkomstig uit de Utrechtse Heuvelrug.

Sindsdien is de bijnaam "Keistad" blijven hangen en wordt Amersfoort nog steeds zo genoemd. De stad heeft zelfs een beeld van een kei op het Lieve Vrouwekerkhof, dat symbool staat voor de keien die werden gebruikt bij de aanleg van de weg tussen Amersfoort en Utrecht.

3 Answers

0 votes
by (886k points)
 
Best answer
Heeft de bijnaam betrekking op de inwoners van een stad of streek dan ... De volgende namen worden wel gebruikt als nevenbenaming om een ...
0 votes
by (886k points)
De Amersfoortse Kei is een grote zwerfsteen in Amersfoort, waaraan de stad de bijnaam Keistad en haar inwoners de geuzennaam Keientrekkers danken.
0 votes
by (886k points)
Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Feb 19, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
asked Feb 18, 2023 by admin (886k points)
0 votes
3 answers
asked Oct 22, 2022 by nono (36.2k points)
0 votes
0 answers
asked Sep 16, 2023 by admin (886k points)
...