0 votes
by (886k points)

In 1973 greep generaal Augusto Pinochet de macht in Chili door de democratisch gekozen marxistische president Salvador Allende omver te werpen. De staatsgreep was een dramatische en bloedige gebeurtenis die uiteindelijk drie decennia Chileense geschiedenis bepaalde. De opkomst van Pinochet was zowel een product als een oorzaak van de Koude Oorlog en de toenemende strijd tussen democratisch socialisme en militaire dictatuur in Latijns-Amerika. Inzicht in de oorsprong van Pinochets macht en de gevolgen daarvan is essentieel om de geschiedenis van Chili en Latijns-Amerika in de tweede helft van de 20e eeuw te begrijpen. In deze blogpost bespreken we de gebeurtenissen die leidden tot de machtsovername door Pinochet, de gevolgen van de staatsgreep en de nagalm daarvan in het Chili van nu.

 In 1973 wierp Augusto Pinochet de democratisch gekozen regering van president Salvador Allende omver.

Op 11 september 1973 wierp Augusto Pinochet de democratisch gekozen regering van president Salvador Allende omver, waarbij hij de controle over de Chileense regering overnam. De regering van Allende had te kampen met verschillende economische en politieke problemen, waaronder een hoge inflatie en toenemende publieke protesten. De militaire staatsgreep van Pinochet was succesvol en hij vestigde een militaire dictatuur die tot 1990 duurde. Tijdens Pinochets bewind waren mensenrechtenschendingen en gewelddaden aan de orde van de dag. Pinochet's bewind eindigde uiteindelijk in 1990 met zijn nederlaag bij de Chileense presidentsverkiezingen.

 Pinochet greep de macht met steun van het Chileense leger en rechtse politieke groeperingen.

In 1973 greep generaal Augusto Pinochet met steun van het Chileense leger en rechtse politieke groeperingen de macht in Chili. Bij deze militaire staatsgreep werd de democratisch gekozen socialistische president Salvador Allende omvergeworpen. De staatsgreep werd gesteund door de Verenigde Staten en hun bondgenoten, die al lang tegen het socialisme van Allende waren. Door de staatsgreep werd Pinochet heerser over Chili, en hij bleef aan de macht tot 1990. Gedurende zijn tijd aan de macht was Pinochet verantwoordelijk voor een aantal schendingen van de mensenrechten, waaronder marteling en executie van duizenden vermeende politieke tegenstanders.

 Dit was het begin van Pinochets 17-jarige bewind.

In 1973 greep generaal Augusto Pinochet de macht in Chili. Dit betekende een keerpunt in de geschiedenis van het land, want de militaire dictatuur van Pinochet zou de Chileense politiek, economie en het sociale leven de komende 17 jaar bepalen. Dit was het begin van Pinochet's 17-jarige bewind, dat gekenmerkt werd door onderdrukkende en autoritaire maatregelen en beleid. Het regime van Pinochet was zeer omstreden, en zijn erfenis van mensenrechtenschendingen en economische tegenspoed wordt vandaag de dag nog steeds besproken in Chili.

Tenslotte zal de erfenis van Pinochets bewind in Chili nog tientallen jaren in herinnering blijven. Hij wierp de democratisch gekozen regering van Salvador Allende in 1973 op brute wijze omver, wat leidde tot een 17-jarige dictatuur. Het militaire regime van Pinochet werd gekenmerkt door mensenrechtenschendingen, waaronder marteling en moord. Hoewel aan Pinochets bewind een einde is gekomen, zijn de gevolgen van zijn onderdrukkend regime nog steeds voelbaar in Chili.

1 Answer

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

 In 1973 wierp Augusto Pinochet de democratisch gekozen regering van president Salvador Allende omver.

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
3 answers
asked Jan 29, 2023 by admin (886k points)
0 votes
3 answers
asked Dec 17, 2022 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
0 votes
3 answers
0 votes
1 answer
...