0 votes
by (886k points)

De annie mg schmidtprijs voor het liedje voor alles

Annie M.G. Schmidt was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken, tekstschrijver en dichter. Ze wordt beschouwd als een van de meest belangrijke en invloedrijke schrijvers van het Nederlandse jeugdboek. Haar werk wordt gekenmerkt door een humoristische en ironische toon. In 2012 werd de Annie M.G. Schmidtprijs voor het liedje voor alles ingesteld, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige liedje.

Wende Snijders wint Annie MG Schmidtprijs met lied 'Voor ...

Wende Snijders is dit jaar de winnaar van de Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar. Ze kreeg de prijs voor het nummer Voor Alles op een tekst van wijlen Joost Zwagerman 

 Wat is de Annie M.G. Schmidtprijs?

De Annie M.G. Schmidtprijs is genoemd naar de bekende Nederlandse schrijfster van kinderliedjes en boeken, Annie M.G. Schmidt. De prijs is bedoeld om het schrijven van liedjes voor kinderen te stimuleren. Er zijn verschillende categorieën waarin de prijs uitgereikt kan worden, zoals de prijs voor het beste kinderliedje, de prijs voor het beste jeugdliedje en de prijs voor het beste muzikale theaterstuk. In 2019 was er ook een speciale prijs voor het beste liedje over de klimaatcrisis. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Componisten en Lyricisten (NVLF).

 Hoe is de prijs ontstaan?

De annie mg schmidtprijs voor het liedje voor alles is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de schrijver(s) van een Nederlandstalig kinderliedje. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt (1911-1995), die zelf vele bekende kinderliedjes schreef. De prijs is in 1998 in het leven geroepen door de Stichting Annie M.G. Schmidt en de vereniging Van de Velde, twee organisaties die zich inzetten voor het behoud en de verdediging van het Nederlandse lied. Het doel van de prijs is om het schrijven van Nederlandstalige kinderliedjes te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een liedje dat "op eigenzinnige wijze iets met het kinderleven te maken heeft". De prijs is niet bedoeld voor grote populaire hits, maar voor liedjes die een bijzondere of unieke boodschap over het kinderleven overbrengen. In de jaren sinds de oprichting van de prijs zijn er vele bijzondere en ontroerende kinderliedjes in de prijs genomineerd. Het is een fantastische prijs die het belang van het Nederlandse lied hoog houdt en die elk jaar weer een mooie selectie van liedjes aan ons voorstelt.

 Wie heeft de prijs in het verleden gewonnen?

De annie mg schmidtprijs voor het liedje voor alles is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige liedje. De prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt, een van de bekendste Nederlandse liedjesschrijvers. Schmidt heeft zelf de prijs drie keer gewonnen: in 1979 met het liedje "Dat vind ik toch wel heel erg knap van je", in 1992 met "De fiets" en in 2001 met het liedje "Alles". Ook André Hazes en Harry Bannink zijn driemaal winnaar geweest, maar dan van de Nederlandse Taalunieprijs voor het Nederlandse Lied, die ook jaarlijks wordt uitgereikt. De eerste winnaar van de annie mg schmidtprijs was in 1979 Wim Sonneveld met het liedje "Het dorp". Sonneveld was een bekende Nederlandse zanger, liedjesschrijver en cabaretier die in 1977 overleed. In de jaren 80 werden de prijzen vaak gewonnen door bekende Nederlandse artiesten zoals Aad van der Vaart, Willy Alberti, Frans Halsema, Corry Konings en Guus Meeuwis. In de jaren 90 wonnen onder andere André Hazes, Harry Bannink, Annie de Reuver en Paul de Leeuw de prijs. In de jaren 2000 werd de prijs vooral gewonnen door Nederlandse popartiesten zoals Jan Smit, Trijntje Oosterhuis, Nick & Simon, Anouk en Guus Meeuwis. In de afgelopen jaren zijn de prijzen vooral gewonnen door nieuwere artiesten zoals Wouter Hamel, Maan, Douwe Bob, Miss Montreal en Bazart. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst worden ook de andere Nederlandse muziekprijzen uitgereikt, zoals de Edison Awards en de Dutch Grammy Awards.

 Wat is het liedje voor alles?

De Annie M.G. Schmidtprijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Songwriters, Componisten en Texters (NVSCT) en de Buma/Stemra Foundation. De prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt, en wordt uitgereikt aan een bestaande of aanstormende songwriter, componist of tekstschrijver. Het liedje voor alles is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een bestaande of aanstormende songwriter, componist of tekstschrijver. De prijs is vernoemd naar Annie M.G. Schmidt, en wordt uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Songwriters, Componisten en Texters (NVSCT) en de Buma/Stemra Foundation.

 Waarom is het liedje voor alles gekozen als winnaar?

Het liedje voor alles is gekozen als winnaar van de annie mg schmidtprijs omdat het een fantastisch liedje is dat iedereen kan identificeren. Het liedje is een eerbetoon aan deannie mg schmidt en haar werk en laat ons zien dat haar werk nog steeds relevant is voor ons allemaal. Het is een prachtig en emotioneel liedje dat ons doet beseffen hoeveel we nog van haar kunnen leren.

De Annie M.G. Schmidtprijs voor het Liedje voor Alles is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Koninklijke Vereniging van het Liedje voor Alles. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse dichter, schrijver en tekstschrijver Annie M.G. Schmidt. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft verdienstelijk gemaakt op het gebied van het Nederlandse lied.

2 Answers

0 votes
by (886k points)
 
Best answer

Wende Snijders ...

0 votes
by (886k points)

wie kreeg in 2018 de annie mg schmidtprijs voor het liedje voor alles

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
2 answers
0 votes
2 answers
0 votes
1 answer
0 votes
1 answer
0 votes
2 answers
...