0 votes
by (886k points)

"Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter"

Drs. Hedy d'Ancona is de eerste vrouw die voorzitter is geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ze was van 1977 tot 1981 voorzitter. D'Ancona is geboren op 30 september 1930 in Amsterdam. Ze was vanaf 1966 lid van de Labour Party. Ze was vanaf 1974 woordvoerder voor Maatschappelijke Onderwerpen. D'Ancona is getrouwd geweest met Jaap Burger, met wie ze drie kinderen heeft. Hedy d'Ancona overleed op 18 augustus 2020 op 89-jarige leeftijd.

 

 Hoe gaat het nu met de Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter?

De Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter, mevrouw Zomer, is 66 jaar. Zij is in dienst geweest bij de overheid sinds 1981. In april 2017 trad zij toe tot het CDA. Sindsdien is zij lid van de Eerste Kamerfractie van het CDA. Zij is getrouwd en heeft drie kinderen. Mevrouw Zomer heeft de afgelopen jaren veel bereikt voor de vrouwelijke bevolking in Nederland. Zo heeft zij onder andere gewerkt aan de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren, waardoor de positie van vrouwelijke ambtenaren sterk is verbeterd. Ook heeft zij zich hard gemaakt voor de implementatie van de Wet Gelijke Behandeling van Mannen en Vrouwen, waardoor ongelijke behandeling op grond van geslacht strafbaar is gesteld. In de Eerste Kamer heeft mevrouw Zomer zich laten horen over verschillende onderwerpen, waaronder het klimaat, sociale zekerheid, onderwijs en veiligheid. Zij pleitte onder andere voor het invoeren van een klimaatwet, waarin concrete doelen staan voor de vermindering van CO₂-uitstoot. Ook heeft zij zich sterk gemaakt voor een verhoging van de AOW-uitkering, om zo de koopkracht van ouderen te verbeteren. In april 2019 werd mevrouw Zomer benoemd tot Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter. Zij is hiermee de eerste vrouw die deze functie bekleedt. Mevrouw Zomer heeft aangegeven dat zij zich wil inzetten voor een Eerste Kamer die meer toegankelijk is voor burgers en voor een betere behandeling van minderheden in de Kamer.

 Wie was de Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter?

De Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter was Ingrid van Engelshoven. Zij was van 2002 tot 2006 voorzitter van de Tweede Kamer. Zij is geboren op 16 juli 1966 in Rotterdam. Engelshoven is van huis uit historicus en politicus. Haar interesses liggen vooral in de internationale politiek en de Europese Unie. Ze was betrokken bij de oprichting van D66, en was van 1994 tot 2002 lid van de Tweede Kamer. In 2003 werd ze voorzitter van de Unie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in de Europese Parlement. Van 2006 tot 2010 was ze directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael'. Sinds 5 november 2012 is ze woordvoerder van D66 voor Buitenlandse Zaken. Op 26 oktober 2017 werd ze benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Rutte III.

 Wat heeft zij bereikt?

Lamberts heeft heel wat bereikt in haar functie als eerste vrouwelijke kamervoorzitter. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat de Amerikaanse president Donald Trump geen toespraak kon houden in de Tweede Kamer tijdens zijn bezoek aan Nederland. Trump had hier wel toestemming voor gekregen van de Nederlandse regering, maar Lamberts vond het niet passend dat Trump in de Tweede Kamer zou spreken. Dit zou normaliter geen probleem zijn geweest, maar aangezien Trump zich niet houdt aan de Europese waarden, vond zij het niet gepast. Verder heeft Lamberts ervoor gezorgd dat de Eerste Kamer beter bestuurd wordt. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat er meer transparantie komt in de Eerste Kamer. Daarnaast heeft zij ook de discussie aangezet over het email-gebruik van de Eerste Kamer. Dit was namelijk niet goed geregeld en Lamberts vond dat dit beter moest.

  Wat zijn haar toekomstplannen?

Haar toekomstplannen? Elske Doets, de eerste vrouwelijke kamervoorzitter, is vastbesloten de komende jaren flink wat te veranderen in de manier waarop de politiek in Nederland wordt bedreven. Dat betekent onder andere dat er meer aandacht moet komen voor het belang van de burger, en minder voor de partijpolitieke spelletjes. "Ik wil dat de kamer weer echt het volkshuis wordt", zegt Doets in een interview. "Dat betekent dat er meer rekening gehouden moet worden met wat de mensen denken en willen, en minder met wat de partijen vinden dat er gedaan moet worden." Doets is van plan om hierin verandering te brengen door de kamerleden meer te laten debatteren en te kritisch te laten zijn. "Partijdisciplines zijn belangrijk, maar het kan niet zo zijn dat je altijd maar moet toegeven aan wat je partijleider zegt. Er moet meer ruimte komen voor een eigen mening." Ook wil Doets dat er meer aandacht komt voor de kwaliteit van de wetgeving. "Veel wetten worden nu maar half uitgewerkt", zegt ze. "Dat komt omdat er te weinig tijd en aandacht is voor de wetgeving als geheel. Ik wil dat er meer aandacht komt voor de kwaliteit van de wetten die we maken." Doets is ervan overtuigd dat alleen door deze veranderingen te realiseren, de kamer weer echt het volkshuis zal worden. "En dat is wat we nodig hebben", zegt ze. "Een kamer die weer representatief is voor het volk, en die echt volksvertegenwoordiging is."

 Hoe zal zij de geschiedenis ingaan?

"Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter" is een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. Ze zal de geschiedenis in als de eerste vrouw die het voorzitterschap van de Tweede Kamer bekleedt. Dit is een belangrijke gebeurtenis, omdat het laat zien dat de Nederlandse politiek evolueert en dat vrouwen gelijkwaardig worden behandeld in de politiek. De eerste vrouwelijke kamervoorzitter zal een belangrijke rol spelen in het verdere streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de politiek.

Dit is een mijlpaal voor de Nederlandse politiek en voor vrouwen in het algemeen. De Eerste Vrouwelijke Kamervoorzitter heeft hard gewerkt om haar doelen te bereiken, en dit laat zien dat vrouwen evenveel kunnen bereiken als mannen. Dit is een erg inspirerende story en een echte overwinning voor de vrouwelijke bevolking van Nederland.

2 Answers

0 votes
by (886k points)
 
Best answer
Drs. Hedy d'Ancona is de eerste vrouw die voorzitter is geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ze was van 1977 tot 1981 voorzitter. D'Ancona is geboren op 30 september 1930 in Amsterdam. Ze was vanaf 1966 lid van de Labour Party. Ze was vanaf 1974 woordvoerder voor Maatschappelijke Onderwerpen. D'Ancona is getrouwd geweest met Jaap Burger, met wie ze drie kinderen heeft. Hedy d'Ancona overleed op 18 augustus 2020 op 89-jarige leeftijd.
0 votes
by (886k points)

eerste vrouwelijke kamervoorzitter

Welcome to puzzelwoordenboek Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

Related questions

0 votes
1 answer
asked Jan 22, 2023 by admin (886k points)
0 votes
2 answers
0 votes
2 answers
0 votes
1 answer
asked Jan 21, 2023 by admin (886k points)
0 votes
1 answer
...